Oss selv nok?

Fjernt fra oss: I en by i nærheten av Sandefjord finner vi dette slottet. Vet du hvor SB har vært? Arkivfoto: Bjørn Jakobsen

Fjernt fra oss: I en by i nærheten av Sandefjord finner vi dette slottet. Vet du hvor SB har vært? Arkivfoto: Bjørn Jakobsen

Artikkelen er over 3 år gammel

I landets minste fylke, er den mentale avstanden mellom byene størst. Tjener vi egentlig på det?

DEL

Jeg leser i avisa at Midtåsens Venner mener stedet er «slottet i Vestfold». Jaha, tenker jeg da. Har de ikke hørt om Jarlsberg hovedgård kanskje? Eller Fritzøehus? To praktbygg, som fortsatt er i bruk, og som ligner på små slott.

Det er mye som er fint i Sandefjord. Jeg er egentlig ikke så opptatt av slott og rojale severdigheter. Og jeg skjønner at Midtåsens venner bare gjør jobben sin. Poenget er at vi har så mye mer, og det innen kort avstand. Vi må tørre å se utenfor byens grenser.

Jarlsberg er bare et eksempel. Et eksempel som bare ligger 21 minutters kjøring unna Sandefjord.

Fem byer på 45 minutter

Langs en ganske begrenset kystlinje ligger her byene på rekke og rad. Fra Holmestrand i nord til Larvik i sør tar det 45 minutter å kjøre. 45 minutter. I store deler av landet kalles dette «et steinkast». Her i fylket er virker det som det er en uoverstigelig mental avgrunn mellom byene som hindrer folk fra å utforske nabobyene.

Som innflytter er det fascinerende, nesten søtt, å høre folk si nei takk til å være med på vikingmarked på Midgard. Det er jo helt borti Horten. Bompenger er det jo også. Det er da jeg pleier å fortelle om da jeg bodde i Finnmark. Vi tok ofte en formiddagstur til Hammerfest eller Alta på lørdagene. Det var like langt til noen av stedene - bare 18 mil.

Vikingene gjorde det jo sterkt i Vestfold. På den tiden Kaupang og Tønsberg var de største byene i fylket regjerte småkongene. Skulle tro de fortsatt gjorde det. Mentaliteten ser ut til å leve i beste velgående den dag i dag. «Dette er mitt rike! Der borte bor ‘de andre’, og de vil vi ikke blande oss med.»

Les også: Åpner for å snakke med flere nabofylker

Skuler over på naboen

Folk i Larvik synes sandefjordingene er snobbete. I Sandefjord syns vi tønsbergenserne burde jekke seg ned litt, og ser ikke at byen har noen spesiell grunn til å kalle seg fylkets hovedstad. Og i Horten, ja, hva gjør folk egentlig i Horten? Det er en fjern plass, som man ikke er i nærheten av å skimte fra toppen av Midtåsen.

Kom dere ut på oppdagelsesferd i Vestfold! Det er flust av trivelige steder - og folk – både nord, øst og vest for vår lille by.

Les også: Derfor er det nye Sandefjords tur nå, mener SBs redaktør.

Artikkeltags