Patrioter på tur: Én gang nordmann, alltid nordmann. Foto: Kristin Bjørntvedt
Kristin Bjørntvedt

Gni deg inn med solkrem - og tålmodighet

Ferieturen er bestilt for flere måneder siden. Solhungrige nordmenn teller ned til årets største kollektive opptur.
Publisert

Koffertene må luftes, sommerklærne vaskes, reisenervene roes og vekkerklokkene stilles. Det er klart for årets første solferie og vi er mer gira og varmekåte enn noen gang. En halv kilo klissen solkrem og en kilo svalende aftersun er pakket behørig ned i egen toalettveske. Sommerkjolen er nystrøket og får hedersplassen på toppen av klesbunken i kofferten. Smekk – flyplassen neste. Og stemninga er kjempebra, og raskt stigende. Vi bryr oss ikke om at det koster hawaiiskjorta å parkere bilen mens vi skal meske oss med sangria, paella, bouzoukimusikk, raki og hva nå alle sydengreiene heter. Vi bryr oss heller ikke om at taxfreen ikke har mer chablis på lager. Vi skal på tur til et land som det er billigere å leve i enn Norge. Vi kan kjøpe så mye chablis vi vil på matbutikken! Og der koster den fem euro. Ha!

Ingen er så heldige som oss, sier vi mens vi sluker litervis på litervis med plastikkvann i Syden-land

Vel framme sjekker vi inn på et fantastisk hotell. Frokosten er like fantastisk. Solsengene og bassenget. Alt er perfekt. Det er bare å åpne halvliterdunken med solkrem og smøre seg inn, kle seg i bikini og legge seg rett ut med en god feriebok, akkompagnert av en kald øl.

Men, etter noen dager starter aberet. Det er jo mange andre turister på hotellet. Flere av dem nyrike russere som har lagt igjen oppdragelsen sin i vugga. De brøyter seg fram i frokostkøen og holder av solseng allerede kvelden før. Og så har du de hyperenergiske reiselivsguidene som inviterer til «Hemskt mycket skoj» mens de hopper rundt i et giraffkosedyrkostyme. Og det er varmt, skikkelig varmt. 35 grader i skyggen, liksom.

Og så er det den utenlandske melka da. Den som ikke smaker likt som den norske i det hele tatt. Skummet melk, nei, det finnes ikke i utlandet. Tenk det! Og er det sånn at man kan drikke vann rett fra springen her, eller? For det er ingenting som slår det ekte norske vannet, nei. Det er så friskt og godt. Ingen er så heldige som oss, sier vi mens vi sluker litervis på litervis med plastikkvann i Syden-land. Og hvilket potetgull skal jeg kjøpe. Alt smaker jo eddik eller barbecue. Æsj!

Vi bryr oss ikke om at det koster hawaiiskjorta å parkere bilen mens vi skal meske oss med sangria, paella, bouzoukimusikk, raki og hva nå alle sydengreiene heter

Det er også nå du legger merke til den kolsrammede dansken som sitter rett utenfor hotellverandaen din og drikker øl til alle døgnets tider, mens han harker ustanselig. Takk og farvel til den nattesøvnen ...

Og nå begynner du å savne bikkja, naboen og blomstene i hagen din. Du lurer på om det har kommet blomster på tomatplantene og om det er noen som har kjøpt nabohuset som er lagt ut til salgs. Du begynner til og med å lure på hvordan det går med kollegene dine på jobben. Det er nå du angrer på at du bestilte to uker på all inclusive, i stedet for én ...

Nei, takke meg til norsk sommer med forfriskende saltvann, variert skydekke og chablis fra polet. Hvor enn du har tenkt deg i løpet av sommermånedene, ønsker jeg deg en god tur. Vi andre, som blir hjemme, får bruke tida på å rekke alle grillfester og festivaler og kanskje klage litt på naboens stadige utnyttelse av vannrestriksjonene.

GOD SOMMER!

Artikkeltags