Svar på innlegg 8. august 2022 «Ta ansvar for folkehelsen vår» Mina Gerhardsen:

Med stor interesse leste jeg innlegget mandag 8. august, skrevet av Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen. Fedme har blitt et helseproblem i Norge, og den øker sammenliknet med våre naboland. Og det har økt drastisk de siste 10 årene.

Jeg er helt enig i hva Mina Gerhardsen mener om økte priser for usunn mat, og at den sunne maten må blir billigere, samt at sukkeravgiften bør innføres igjen. Også reklame for all den søppelmaten som er lett tilgjengelig burde forbys. Norge er et land skapt for inaktivitet, der alt er tilrettelagt for stillesitting og dårlig kosthold.

Skal du ned i vekt, eller forebygge fedme er hva du putter i munnen det aller viktigste. Bevegelse/trening er nødvendig i tillegg, men matinntaket er fortsatt det viktigste. Det finnes nesten ikke et land i Europa eller verden for den saks skyld som produserer mer industrialisert mat enn Norge, bortsett fra USA. Store deler av den maten er ultraprosessert. Ultraprosessert mat er industriprodukter der råvaren ikke lenger er gjenkjennelig i det ferdige produktet, samt tilsatte ingredienser som ikke er gunstige for helsen.

Det er overraskende mye mat som er ultraprosessert. For eksempel energibarer og fiskepinner er ultraprosessert, pluss mye mer. Butikkene bugner av den type mat og bensinstasjonene tilbyr ikke stort annet. Dette er mat som gir et ustabilt blodsukker og lite mettende.

Det forklarer en del av fedmen de siste tiårene at folk spiser for mye raske karbohydrater og ultraprosseseet mat. Det ikke mettende mat, og dermed spises det oftere og mer. I Norge er dette politisk styrt. Hvordan skulle det gå hvis Toro og Stabburet, og alle de andre store bedriftene som produsere denne type mat måtte avvikles.

Eller at en Grandiosa skulle koste like mye som en kilo ferske reker. Da hadde det blitt tørke på pizzafronten. Litt sånn som at de fleste oppegående innen ernæring nå vet at mettet fett ikke er synderen for dårlig helse, men de raske karbohydratene som fortæres i enorme mengder. Men, da sitter helsedirektoratet helt stille i båten, og holder på sitt og nekter å innse all forskning som nå viser det motsatte.

Så for å få dette skakk kjørte land, hva fedme/overvekt gjelder tilbake på sporet, må det gjøres helomvending både fra helsedirektoratet og i politikken. Og i mellomtiden kan det være interessant å følge med på kostnadene av hva fedme/overvekt koster samfunnet vårt hvert år.