Lørdag åpnet en utstilling med fem unge samtidskunstnere i Sandefjord Kunstforening. De var også alle nominert til kunstforeningens kunstpris 2019, som ble delt ut under åpningen. Ifølge styreleder Signe Elise Hultgren hadde juryen en svært vanskelig jobb med å velge ut en vinner.

– Juryen er mektig imponert over arbeidene. Dette er fjerde gang prisen deles ut, og nivået har aldri vært høyere. De hadde alle fortjent prisen, sier Hultgren.

Men en vinner skulle kåres, og valget falt på Kiyoshi Yamamoto (36). Prisen er på hele 200.000 kroner. I tillegg følger en separatutstilling i foreningens lokaler våren 2020.

«Kunstneren har et unikt blikk, og med stor empati jobber kunstneren med tekstil i et utvidet felt hvor arbeidsprosessen, materialvalgene, fargene og veven smelter sammen til en helhetlig komposisjon som samtidig viser et tydelig samfunnsengasjement hos kunstneren», skriver juryen i sin begrunnelse.

Viktig pris

– Jeg er fortsatt sjokkert, sa vinneren til Sandefjords Blad, noen minutter etter tildelingen.

– Alle har så bra prosjekter, og det er deilig å kunne stille ut sammen med dem.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Pengene skal han bruke på nye kunstprosjekter, som da trolig vil inngå i utstillingen han skal ha i Sandefjord om et år. Men vel så viktig som pengene er at prisen for alltid vil følge ham på CV-en.

Ifølge jurymedlem og kurator ved Haugar Vestfold Kunstmuseum, Tone Lyngstad Nyaas, har denne prisen også stor betydning for kunstforeningen.

– Den øker foreningens renommé, sier Nyaas.

– Vi kan ringe nesten hvem som helst av de store, og de vil si ja til å stille ut her, sier tidligere styreleder i foreningen, Inger Flagstad.

Nasjonale talenter

Formålet med kunstprisen, som deles ut hvert andre år, er å stimulere unge, nasjonale talenter og gi framtidas kunstnergenerasjon utviklingsmuligheter. Videre har foreningen mål om å være en viktig arena for unge samtidskunstnere både regionalt og nasjonalt. Håpet er at prisen vil være et springbrett både for kunstnere og publikum.

Prisen er finansiert likt mellom Odd Gleditsch AS og Hvalfangstens Hus AS.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Kiyoshi Yamamoto er halvt japansk og halvt brasiliansk, men har bodd i Norge og Bergen siden 2007. Det skal han fortsatt gjøre.

– Vi har et stort kunst- og kulturmiljø ved USF-verftet i Bergen. Jeg kunne ikke ha produsert så mye som jeg gjør andre steder.

Politisk motivert

Besøkende til utstillingen som åpnet lørdag vil allerede på lang avstand se første delen av hans installasjon «I can't work like this». Veggarbeidet er laget av flortynn silke med tittelen «Marco Polo is coming/A banner proposal to Spar Kjøp's opening in Western Sahara». Verket kan ses som et seil, eller et varsel til industrien om å tilbakeføre det som den kapitalistiske industrien har fratatt Vest-Sahara.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Også andre deler av installasjonen er politisk motivert, blant annet gjennom et samarbeid med det familiedrevne veveriet «Keffiyeh» i Hebron, i det okkuperte Palestina.

De fire andre nominerte kunstnerne er Ask Bjørlo (f. 1992) fra Hønefoss, Ida Madsen Følling (f. 1983) fra Oslo, Nora Young (f. 1989) fra Oslo og Sille Storihle (f. 1985) fra Nøtterøy.