
Vårparaden i Sandefjord sentrum 2023
De sto langs fortauskanter og i veikryss. Stemningen var som et mini-17. mai i sentrum av Sandefjord.
– Jeg har sett på vårparaden helt siden jeg var barn. Dette må vi få med oss hvert år, og nå har jeg med både barn og barnebarn, forteller Wenche Pedersen.
Hun har tatt oppstilling i god tid før paraden og står i enden av Torvet på tvers av McDonalds. Å se korpsene marsjere i dag, det er ingen tilfeldighet.
– Dette er godt planlagt. Alle i min nære omkrets må like korps og de må bli med for å høre, ler Wenche.
Det er ingen sure miner på noen i følget, men unggutta myser litt, når skyggelua tas av til ære for fotografen.
– Korpsmusikk er jeg veldig glad i. Og i tillegg til 17. mai, er denne dagen helt klart favoritter om jeg skal velge meg ut festdager i løpet av året, smiler Wenche om kapp med sola.
Hun har ikke spilt i korps selv, men instrument har hun hatt. Det var kornett og trompet. Det ble noen marsjer da hun var 16 år, men en ting må vi være klar over:
– Jeg var 16 år da jeg spilte, så meg kan ingen rekruttere. Det ville avstedkommet særs dårlig. Men jeg håper at et av barnebarna kan begynne i korps, sier hun og peker på Elias på 6 år.
– Hva har du mest lyst til å spille om Mommo får det som hun vil da, Elias?
– Tromme. Stortromme, kommer det kontant.
Lange tradisjoner
Styreleder i Haukerød skolekorps, Thorny Cesilie Andersen, forteller om Janitsjarringen (JR) at denne ble stiftet i 1969 etter et initiativ fra Sandefjord ungdomskorps (nå Sandefjord musikkorps).
– Korpset ønsket å etablere et organ som kunne jobbe for korpsmiljøet i byen. Frem til da, var det et felles organ for korps og kor. JR sin første leder var Idar Liverød. I dag er det Vibeke Lillehammer Larsen som er JRs leder, sier Andersen.
Allerede samme høst som JR ble stiftet ble den første Janitsjarparaden holdt. Da som en opptakt til den en felles høstkonsert i regi av nettopp, Janitsjarringen.
– Påfølgende vår, i 1970, ble den første vårparaden gjennomført og det til stor begeistring for publikum. Den gangen var det Store Bergan skolekorps, Sande og Mosserød skolekorps, Haukerød skolekorps, Framnes musikkorps, Sandefjord Guttemusikkorps og Sandefjord ungdomskorps som deltok, med til sammen rundt 400 musikanter, forteller Andersen.
Pluss to korps i år
I år det de samme korpsene, som i 1970 pluss Stokke og Andebu skolers musikkorps som deltar. Likevel er det færre marsjerende musikanter.
– Vi vil nok være nærmere 300 i alderen 8 til drøyt 70 år, som deltar. Det viser jo bare at korps virkelig er en livslang hobby, understreker Andersen.
Paraden starter ved Chr. Hvidts plass, går videre gjennom Stockfleths gate, Jernbanealleen, Kongens gate, Storgata, Rådhusgata, Jernbanealleen, Hjertnesprommenaden og inn i Badeparken.
– Der vil alle korpsene bli presentert og spille hvert ditt stykke, før det blir felles marsj opp gjennom byen igjen, mot Jernbanen. Vi håper publikum tar oss godt imot og feirer våren med oss, oppfordrer Andersen.
Medvirkende i år, i riktig rekkefølge:
- Sande og Mosserød Skolekorps (65 år jubileum i år)
- Store Bergan Skolekorps
- Andebu Skolers Musikkorps
- Framnes Musikkorps Juniorkorps
- Framnes Musikkorps
- Stokke Skolers Musikkorps/Sandefjord Gutte og Jentekorps (juniorkorps)
- Stokke Skolers Musikkorps/Sandefjord Gutte og Jentekorps (hovedkorps)
- Haukerød Skolekorps Juniorkorps
- Haukerød Skolekorps
- Sandefjord musikkorps