Stillehavsøstersen sprer seg til svaberg – kan ødelegge badeplasser

SYLSKARPE: Den sylskarpe stillehavsøstersen er svartelistet, men sees på som en delikatesse. Hvert individ kan produsere 50-200 millioner egg. De blir kjønnsmodne allerede som ettåringer, og de kan bli opptil 30 år. Foto: Havforskningsinstituttet

SYLSKARPE: Den sylskarpe stillehavsøstersen er svartelistet, men sees på som en delikatesse. Hvert individ kan produsere 50-200 millioner egg. De blir kjønnsmodne allerede som ettåringer, og de kan bli opptil 30 år. Foto: Havforskningsinstituttet

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Den sylskarpe stillehavsøstersen har begynt å feste seg på svaberg. Ekspertene frykter at den vil ta over verdifulle badeplasser.

DEL

(Tønsbergs Blad) ARENDAL: Hvis man tråkker på en stillehavsøsters, kutter den enkelt inn i foten. Den har potensial til å gjøre badestrender veldig utrivelige.

De siste årene har arten inntatt Vestfold. I februar ble det anslått at Stokke og Sandefjord har et bestandspotensial på nesten 65 millioner stillehavsøsters. Arten er også utbredt utenfor Tjøme og Hvasser.

– Skremmende

Arten er uønsket i norske farvann og har så langt først og fremst holdt seg på sandbunn og i beskyttede bukter. Nå er forskerne bekymret etter at østersen også har spredd seg til svaberg.

I det siste er stillehavsøstersen blitt funnet på glatte svaberg flere steder, skriver NRK.

– Vi ser nå en utvikling som er relativt skremmende. Dette er noe vi har sett spesielt i Norge, men som vi skal følge opp nå både i Norden og ellers, sier forsker Torjan Bodvin ved Havforskningsinstituttet. Han er en av landets fremste eksperter på skjell og stillehavsøsters.

På Sørlandet har østersen dukket opp i nærheten av flere populære badeplasser.

– Vanligvis finner vi stillehavsøsters i beskyttede bukter og viker, men nå har vi også begynt å finne det der hvor det er ganske tung sjø, sier Bodvin.

SPRER SEG RASKT: Utenfor Tjøme og Nøtterøy har bestanden av Stillehavsøsters vokst kraftig de siste årene. Foto: Per Gilding

SPRER SEG RASKT: Utenfor Tjøme og Nøtterøy har bestanden av Stillehavsøsters vokst kraftig de siste årene. Foto: Per Gilding Foto:

Kan ikke utryddes

Miljødirektoratet manet tidligere i år til kamp mot stillehavsøstersen.

– Stillehavsøsters er blitt så etablert at vi ikke har mulighet til å utrydde den helt. Det er likevel flere tiltak vi kan gjøre for å forebygge at den sprer seg videre til nye områder der vi absolutt ikke ønsker den, som verneområder og verdifulle bade- og rekreasjonsområder, sa Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken