Folk er i harnisk over at skomaker Fjorden flytter inn i lokalene til skomaker Andersen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det er stor splid i den lille ferjebygda. Folk er i harnisk over politikernes vedtak om å la skomaker Fjorden flytte inn i lokalene til skomaker Andersen.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Skomaker Andersen er attpåtil tilgodesett med et lite hjørne i butikken han møysommelig har bygget opp gjennom 30 år.

Skomaker Andersen har leid lokaler av kommunen i alle år. Det begynte i det små med gamle maskiner og noen få ansatte.

Etter hvert har bedriften vokst og fått nye maskiner. Det hele er for mange en underlig historie siden det ikke er markedsgrunnlag for reparasjoner av sko. Skomaker Andersen har att på til solgt reparasjonene til en veldig billig penge – nærmest til tap. I tillegg har han hatt et populært gratistilbud som mange kunder har benyttet seg av. På denne måten har fornøyde kunder fått muligheten til å gå trygt fra butikk til butikk på gode sko.

Men Skomaker Andersen har vært en smarting. Han har hatt et tilleggsprodukt som har solgt meget godt i skomakerbedriften sin. Han fant ut at han kunne selge skopuss avgiftsfritt og billigere enn statens skopussmonopol. Det er her Andersen har tjent gode penger. «Folk vil jo ikke bare ha gode sko, de vil også ha pene sko», har vært Skomaker Andersens credo.

Etter å ha betjent fjordbygdas behov for trygge sko i mer enn 25 år på en billig måte, begynte skomakere i andre byer å bli interessert i Skomaker Andersens butikk.

De ville også selge skopuss avgiftsfritt og ville overta lokalene han hadde leid i alle år, butikken Andersen hadde bygget opp fra ingenting til det det har blitt i dag. Selve reparasjonene var de ikke så interessert i, for det er ikke der de store pengene ligger.

Denne interessen har skapt stor debatt i den lille grenda ved fjorden. Skomaker Fjorden mener at Skomaker Andersen hadde opparbeidet seg monopol på skoreparasjoner og fikk med seg hele Europa på laget mot kommunestyret i den lille fjordbygda. Nå skulle det bli bedre konkurranse, slik at billige gratisreparasjoner kunne bli enda billigere, og kommunestyret måtte til slutt kapitulere for storsamfunnets konkurranseregler.

Problemet for Skomaker Andersen er at hans lokaler er det eneste stedet man kan drive skomakervirksomhet i bygda. Kommunestyret hadde ikke annet valg enn å la Skomaker Fjorden flytte inn i lokalene han har leid i snart 30 år.

Siste kapittel i denne historien er at Andersen nå kun har igjen en tredjedel av butikken han har bygget opp på tilnærmet gratis skoreparasjoner. Andersen er oppgitt og må si opp trofaste ansatte. Kanskje blir han tatt av skjermen, som hans kollega i NRK.

Det merkelige i denne historien er at skoreparasjoner, som det i realiteten ikke er marked for, er det konkurransestriden står om. Men er det ikke den lukrative avgiftsfrie skopussen som kan kjøpes både hos statens butikker og i butikker på den andre siden av fjorden som er den virkelige gulroten?

Her blir det ikke mer konkurranse av at noen andre utfører gratis reparasjoner.

Skopussen har ikke vært del saken i det hele tatt. Merkelig?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken