I kjelleren i et fredet hus i Tønsberg er Lise-Marie Sommerstad (29) fra Sandefjord i full gang med restaureringsarbeider. Det 200 år gamle huset, der oppfinneren av hvalkanonen, Svend Foyn, ble født i 1809, holder på synke.

Det skal Lise-Mari og hennes makker, polske Artur Zubert (47), sette en stopper for.

Hun er nemlig murer. Det hjelper godt på at hun også tok sitt svennebrev på bevaring.

– Yrket er ikke for alle, men det burde vært mange flere murere, også jenter, sier Lise-Marie.

Jakter elever

Oldermann i Vestfold murmesterlaug, Anders Forsberg, bekrefter mangelen på murere. Bare i Vestfold er det behov for 50 nye murere. De to største firmaene, Tveiten & Riis Murmesterfirma AS i Sandefjord og Dag Arne Nilsen AS skal ifølge Forsberg alene ha behov for mellom 30 og 35 murere. De noe over 20 andre mindre murmesterfirmaene har alle behov for mellom tre og fem.

– Vi jager elever i alle kanter av Vestfold. Mur blir mer og mer populært. Yrket skriker på hjelp, sier Forsberg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Behovet for flere har vært der lenge. Utenlandske murere, særlig fra Polen, har avhjulpet noe. Nå er arbeidsmarkedet i Polen sterkt, noe som har gitt ny mangel på murere i Norge. En ringerunde Forsberg har gjort sitter murmesterfirmaene med store ordrereserver, og har måttet takke nei til jobber.

Lauget har innledet samarbeid med videregående skoler og skoler som driver voksenopplæring.

– Alder er ingen hindring og vi hilser velkommen flere kvinner i bransjen, sier Forsberg.

En tilfeldighet

Ingen behøvde å jage Lise-Marie inn i yrket, men det var en tilfeldighet som gjorde at hun er der hun er i dag, som ansatt hos Dag Arne Nilsen AS.

På videregående tok hun musikk, dans og drama. Karakterene ble gode, men hun fant ikke noen videre retning som virket spennende nok. I stedet fikk hun jobb som butikkansvarlig hos i flisbutikkkjeden Norfloor. Etter to år bestemte hun seg for å finne et yrke der betalingen var bedre.

Og nettopp fordi hun hadde erfaring med fliser og flislegging tenkte hun på murer-yrket. En epost til ulike firmaer ga henne fort en fire-års kontrakt som lærling, kombinert med byggfag på videregående.

Har lurt

– Har du vært like sikker hele veien på at valget var riktig?

Hun ler.

– Når jeg spar betong ute i sluddvær, og er sliten, har jeg lurt. Men det er kanskje bare fire dager året. Fra april til oktober, når vi er mye ute, er bare takk-takk-takk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Innimellom er det noen tunge løft. Det er heller ikke alt hun kan gjøre alene.

– Men slik er det for gutta også. Selv trener jeg mye styrke.

Mer utdanning

Den største utfordringen opplever hun når de har jobber langt fra nærmeste toalett, kanskje på ei hytte der eieren ikke er til stede, og hun ikke har nøkkel.

– Jeg er glad i bransjen, men innser at jeg ikke kommer til å jobbe som nå når jeg er i 60-årene. Noen kvinner gir seg også når de får barn og trekker inn på kontor. Selv går jeg ingeniørlinja på teknisk fagskole i Skien, så om noen år kan det hende det også blir kontor på meg, sier Lise-Marie, som også finner tid til mann og politikk for Senterpartiet i Sandefjord kommunestyre og på fylkestinget.

LES OGSÅ: Hun usikre triste blondina er murer, student, idrettsutøver og politiker. Og nå vil administrasjonen at hun blir med på å kutte studieplasser på MDD!

LES OGSÅ: Lise-Marie (Sp) blokkerte idrettsvedtak: – Vi har strengt tatt ikke noe med det

LES OGSÅ: Frykter at barn skal begynne på skolen uten å kjenne noen