Gå til sidens hovedinnhold

Flom kan ikke forhindres: – Vannet vil alltid finne veier å komme inn

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er ikke mulig å forhindre flomvann fra å oversvømme bryggeområdet i Sandefjord, ifølge kommunens beredskapskoordinator.

For abonnenter

– Strekningen er så lang og variert, at det ikke er lett å stenge av helt. Vannet vil alltid finne veier å komme inn.

Det sier beredskapskoordinator Thor Henry Thorød i Sandefjord kommune. Mandag ettermiddag fulgte han situasjonen, da sjøvannet begynte å strømme inn over bryggeområdet. Da flomvannet var på sitt høyeste litt før kokka 18.00 var store deler av terminalområdet, Strandpromenaden og deler av Kilgata oversvømmet.

LES OGSÅ: Therese (40) måtte hente i barnehagen. Hun kom ikke langt.

I motsetning til i Stavanger, der lange pølser av sandsekker klarte å stoppe vannet fra å flomme inn i gater og bygninger, var det ingenting som stanset vannet. Ifølge beredskapskoordinator ble det ikke gjort noen eksakt måling, men vannstanden ble beregnet til å være 1.05 meter over normal vannstand, noen få centimeter mer enn 15. januar i år.

– Vi har heller ikke eksakte målinger fra tidligere flommer, men vi har tidligere hatt flomvann helt opp i Badeparken og Kurbadhagen, sier Thorød.

Bildeserie

Therese skulle bare hente i barnehagen – se bilder av høyvannet her

Endrer planer

Verken beredskapssjefen eller havnesjefen fikk meldinger om skader på båter, kai- og båtanlegg eller annen infrastruktur. Thorød ser imidlertid ikke bort fra at noen bygninger kan ha fått skader. Det samme gjelder biler. Flere valgte å trosse skilt som dirigerte bort trafikk.

LES OGSÅ: – Hold bilen så langt unna saltvann som mulig!

Per i dag er det altså ikke aktuelt for kommunen å demme opp med sandsekker, eller bygge en permanent barrière mot høy vannstand. Thorød ser likevel ikke bort fra at de kan bli nødt til å sette i verk tiltak i framtida. Stigende havnivå og hyppigere flommer som følge av klimaendringer er årsaken.

– Huseiere har ansvar for egne bygninger, men kommunen bistår med råd. Stigende havnivå er også lagt inn i planverket for bygge- og reguleringssaker. Ny kunnskap også gi endringer i planverket, sier Thorød.

Var heldig

Havnesjef Karl Oskar Jørgensen deler synspunktene til Thorød om at det ikke er mulig å stanse flomvannet med sandsekker eller annet.

– De har vært her og prøvd å selg sandpølser til meg også, sier han lattermildt. – Vi får heller bygge, slik at det vi bygger tåler sjøvannet.

Tross alt mener både Thorød og Jørgensen at Sandefjord var heldig mandag. Kraftig nedbør ville ha overbelastet vann- og avløpsnettet og gitt en atskillig verre situasjon i kombinasjon med sjøvannet.

LES OGSÅ:

Pumpet – igjen

Nede i krysset Strandpromenaden/Museumsgata er rørhandler Gunnar Skalberg vant til slike situasjoner. Som ved tidligere flommer la han sandsekker foran inngangsdøra og reddet unna varer. Underveis pumpet han vann så langt han kunne, samt tørket opp det han ikke fikk pumpet.

– Kan de ikke sette opp en sperre ved Jotun, da, sier han, humoristisk som havnesjefen.

Mandag hadde han omtrent like mye vann, og like mye å henge fingrene i, som natt til 15. januar. Det er likevel langt fra det verste han har opplevd. På slutten av 90-tallet gikk vannet 39 centimeter opp i veggene.

– Framover må jeg nok skaffe meg ei større og permanent pumpe. Ideelt sett skulle butikken ha ligget en halv meter høyere, sier Skalberg.

Kommentarer til denne saken