Det er som regel Helge Christiansen (74) som sitter klar i bussen til Frivilligsentralen på Jernbaneplassen tirsdagskveldene. Men det har seg nå slik at 74-åringen ikke har mulighet til å kjøre de ballfrelste flyktningene hver eneste tirsdag.

– Det går ikke én uke uten at jeg prøver å få tak i sjåfører som kunne tenke seg å hjelpe oss, sier Eldri Tusvik Rosenlund, flyktningguidekoordinator ved Frivilligsentralen i Sandefjord.

Nå håper hun at et oppslag i lokalavisa kan hjelpe.

– Vi trenger flere sjåfører for å holde tilbudet i gang, forteller hun.

Tusvik Rosenlund beskriver treningstilbudet som god inkludering og integrering. Flyktninger fra Eritrea og Syria får god språktrening, de lærer seg å møte opp til avtalt tid og de driver nettverksbygging.

LES OGSÅ: Hoelseth vil snu flyktningbåtene

Mest behov på dagtid

Frivilligsentralen har nærmere 30 sjåfører. Disse frakter eldre, funksjonshemmede og demente til arrangementer på aktivitetssentre eller handleturer på dagtid. Dette for å motvirke isolasjon.

– Da kjører de fra klokka åtte på morningen til ganske seint på dagen. Derfor trenger vi noen nye sjåfører til fotballen om kvelden. Her ønsker vi oss en ordning der flere sjåfører kan dele på å frakte flyktningene fram og tilbake.

For flyktningene blir det vanskelig å komme seg dit på egenhånd.

– Bussforbindelsen er veldig dårlig opp dit. Treningen er på kvelden, fra 20 til 22, forteller hun.

– Det er heller ingen av flyktningene som har sykler, opplyser flyktningguidekoordinatoren.

LES OGSÅ: – Byskolen bør bli modell for andre

Tilbudet startet i høst

Initiativet ble sparket i gang i oktober i fjor. Fotballaget «Fevang Old Boys» inviterte flyktninger fra Eritrea og Syria på fotballtrening. Hver tirsdag trenger mellom åtte og femten stykker skyss opp til Fevang. En kontaktperson i gruppa sørger for å ha kontroll på hvor mange som kommer på hver trening.

– Han ringer rundt og hører hvem som kommer på trening. Så melder han fra til oss, forteller Tusvik Rosenlund på Frivilligsentralen.

Eritreeren Asmelash Gebrekidan er den nevnte organisatoren. Han beskriver fotballtilbudet som fantastisk.

– Det er alltid mange som vil være med, og de fleste av oss har spilt fotball siden vi var smågutter, sier han og legger til:

– Det er hyggelig å bli bedt ut på noe. Det blir kjedelig å bare sitte hjemme.

Det skal også sies at spillerne på «Fevang Old Boys» er meget fornøyde med tilskuddet til laget. Flere av de nye medlemmene innehar nemlig ganske så gode ballkunnskaper.

For å kjøre minibussene til Frivilligsentralen, trenger man ordinært førerkort. Men Tusvik Rosenlund ønsker gjerne å komme i at folk med utvidet sertifikat også tar kontakt. Hun oppfordrer dem som er interessert til å kontakte henne på telefon: 960 95 183.