– Det gjør vi for å ivareta passasjerene våre og for få flyene tilbake til sine tekniske baser. Det er for at vi skal kunne starte raskere opp igjen når denne streiken er avsluttet, sier kommunikasjonssjef Catharina Solli i Widerøe til NTB.

Flyene mellom større flyplasser som Bergen og Tromsø vil fortsette å gå. Widerøes flygninger mellom Oslo og mindre flyplasser, som Førde, blir trappet ned fra i dag. Avgangen like etter klokka 10 lørdag fra Torp Sandefjord Lufthavn til Trondheim, er blant dem som ble innstilt. Det samme ble avgangen klokka 09.10 fra Bergen til Sandefjord.

Widerøe tar kontakt med alle kundene dette gjelder.

– Vi tar kontakt med deg, ikke ta kontakt med oss. Vi finner en løsning, sier kommunikasjonssjefen.

LES OGSÅ: Torp-flyginger rammes av streiken

– Få teknikere på jobb

Ifølge Solli er det snakk om mange flygninger. Hun kan ikke oppgi antallet.

– Vi gjør dette på grunn av at det er få teknikere på jobb til å utføre arbeid, og den varslede lockouten natt til søndag.

De såkalte regionale rutene, altså de lengre rutene, og utenlandsrutene vil gå som normalt.

– Med mindre noe helt uforutsett skjer, vil disse flygningene gå som normalt i dag, sier hun.

LES OGSÅ: Kaos-frykten: – Har dobbeltkjøpt billetter for å være sikre på å komme hjem

Steile fronter

Det har vært steile fronter mellom NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) under streiken som startet sist lørdag.

Stridens kjerne har vært flyteknikernes krav om 60 kroner mer per time, noe som tilsvarer en økning på 17 prosent. Det mener NHO er urealistisk høyt.

106 teknikere er tatt ut, og streiken vil etter planen bli trappet opp i helgen med ytterligere 39 flyteknikere. I tillegg har NHO varslet lockout fra natt til søndag, noe som innebærer at 450 flyteknikere fra NFO nektes å komme på jobb.

En lockout vil også ramme ambulanseflytjenesten i nord, noe som potensielt kan føre til fare for liv og helse. Det vil i så fall trolig raskt føre til at staten griper inn og avblåser streiken med såkalt tvungen lønnsnemnd.

Luftambulanseflyselskapet Babcock har varslet at de vil søke om dispensasjon i flyteknikerkonflikten i tilfelle det blir lockout. Men vurderingen om hvorvidt en lockout vil føre til fare for liv og helse, lar vente på seg.

SAS og Norwegian: Ingen kanselleringer lørdag

Flyselskapene SAS og Norwegian vil ikke kansellere noen flygninger lørdag som følge av flyteknikerstreiken. Widerøe har på forhånd uttalt at det kan komme kanselleringer.

– Vi er klar til å ta imot våre kunder som skal på ferie på lørdag, sier presseansvarlig i Norwegian, Andreas Hjørnholm, til Dagbladet.

Han sier de er underbemannet som følge av flyteknikerstreiken, som kan bety at det kan komme innstillinger.

Situasjonen for søndagen er uklar. 106 flyteknikere er i streik, og streiken blir etter planen trappet opp med ytterligere 39 flyteknikere i helgen. I tillegg har NHO varslet lockout fra søndag, noe som innebærer at 450 flyteknikere fra NFO nektes å komme på jobb.

Hjørnholm sier at en lockout kan gjøre situasjonen kritisk, og at de ikke vet hva konsekvensene eventuelt blir på søndag.

Pressekontakt Lars Wigelstorp Andersen i SAS sier til NTB fredag kveld at de ikke forventer noen kanselleringer som følge av flyteknikerstreiken i helgen.

Hos Widerøe hadde de ingen forhåndskanselleringer for lørdag og søndag.

– Men det kommer helt sikkert til å bli kanselleringer, uttaltekommunikasjonssjef Catharina Solli.

– Det er de uforutsette tingene som kan oppstå hvis man plutselig har en hendelse med en maskin, som gjør at man må kansellere. Vi kansellerer eventuelt når vi står i det, sier hun.

Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én