Helge skal ta Norge til topps i presisjonsflyvning

KREVENDE: Presisjonsflyvning er en krevende sport. Helge Fekete fra Stokke tror likevel det norske landslaget kan hevde seg godt.

KREVENDE: Presisjonsflyvning er en krevende sport. Helge Fekete fra Stokke tror likevel det norske landslaget kan hevde seg godt. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Fire piloter skal neste uke delta på landslaget i presisjonsflyvning. Blant dem er Helge Fekete som bor i Stokke.

DEL

(Tønsbergs Blad) Idrettsgrenen presisjonsflyvning er underlagt Norges Idrettsforbund, og er i følge Fekete ingen dans på roser.

– I tillegg til det fysiske slitet blir man presset maksimalt mentalt. Man skal passere forhåndsbestemte punkter på sekundet. Vi sitter med både kart, kompass, gyroviser og to stoppeklokker, og må hele tiden korrigere, sier Fekete.

SE VIDEOINTERVJU I BUNN AV SAKEN!

Blir doptestet

En viktig del av presisjonsflyvning er navigasjonsturer. Her må pilotene treffe forhåndsbestemte punkter på sekundet, og må navigere etter både flyveplaner og landemerker på bakken.

– Vinden oppe i høyden er aldri som den er meldt. Vi må hele tiden korrigere etter de aktuelle forholdene, sier Fekete.

At Luftsportforbundet nå er tilknyttet idrettsforbundet innebærer nye regler. Deriblant dopingtester for deltakerne.

– Kurset «Ren utøver» er et krav for å få sportslisens, sier Fekete, som selv har gjennomført dette.

LES OGSÅ: Mens røyken veltet opp fra flyplassen, landet Philip mykt på Jarlsberg (+)

– Det har ballet på seg

Med seg har han 24-åringen Anders Magnus Liberg fra Asker. Sammen utgjør de halvparten av det norske landslaget, og flyr tirsdag mot Østerrike sammen i Cessna-flyet som skal brukes under mesterskapet.

– Vi stiller individuelt i konkurransen, men vi samarbeider om å komme oss ned. Det er veldig kjekt for meg å ha med Helge, han har vært nedover Europa før og det har ikke jeg, sier Liberg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

UNG: 24-åringen Anders Magnus Liberg fra Asker utgjør sammen med Fekete halvparten av landslaget. Han er glad for å ha en erfaren flyver med på turen ned.

UNG: 24-åringen Anders Magnus Liberg fra Asker utgjør sammen med Fekete halvparten av landslaget. Han er glad for å ha en erfaren flyver med på turen ned.

Han har flydd Cessna-maskinen fra Bergen der den er hjemmehørende for å treffe Fekete på Jarlsberg flyplass.

– Jeg er veldig fersk i gamet. Jeg var med i NM i mai, og det var min første konkurranse. Nå blir det VM og i september skal jeg til Spania, så du kan si det har ballet på seg, sier Liberg.

LES OGSÅ: Vil kjøpe og rive gårdsbruket for å bygge flystripe på tomta

Jobber som flylege

Flymaskinen de skal bruke er en Cessna 152 fra 1984. Det har blitt modifisert for å fungere optimalt under konkurransen.

– Den er velegnet for sånne konkurranser på grunn av at den flyr sakte og har vingene høyt. I tillegg er den modifisert med ekstra vinduer slik at vi skal kunne se ned og til siden uten å måtte endre flygestilling så mye, sier Fekete.

SE VIDEOINTERVJU I BUNN AV SAKEN!

Han jobber til daglig som flylege, og har 25 års erfaring bak stikkene. Konkurranseflyvning har kommet de senere årene.

– Jeg har fløyet i 25 år, men konkurransemessig begynte jeg for et par tre år siden. Jeg ville ha en liten utfordring i hobbyen, sier Fekete.

    Artikkeltags