Terningkast 5: Tenner stadig på tanntrollene

FREMDELES KOSTELIG: Mari Dodd Kjølstad og Dorina Eldøy-Iversen har godt grep om sine Karius og Baktus-skikkelser i Fon-teltet.

FREMDELES KOSTELIG: Mari Dodd Kjølstad og Dorina Eldøy-Iversen har godt grep om sine Karius og Baktus-skikkelser i Fon-teltet. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Karius og Baktus egner seg for stadig nye generasjoner. De to tanntrollene har det i kjeften, og i Fon-teltet sjarmerer de både unge og eldre publikummere.

DEL

For den som er glad i gode, gamle tradisjoner - og det er det jo mange i Sandefjord som er - så er historien om Karius og Baktus en stadig tilbakevendende klassiker.

Thorbjørn Egners historie om de to rampete tanntrollene i munnen til Jens, har vært en del av oppveksten til norske barn siden den første boka kom ut i 1949.

Den Ivo Caprino-regisserte dukkefilmen fra 1955 satte på mange måter standarden for hvordan Karius og Baktus-fortellingen skal framføres. «Alle» kjenner sangene og de legendariske sitatene «Vi vil ha loff!» og «Ikke gjør som mora di sier, Jens».

Teksten fortsetter under bildet

GOD STEMNING: Teltet var ikke fullt på premieren, men stemningen var god - og litt skummel.

GOD STEMNING: Teltet var ikke fullt på premieren, men stemningen var god - og litt skummel. Foto:

«Karius og Baktus» er opp gjennom årene blitt et sikkerstikk for skuespillere og teaterensembler landet over - selvsagt inkludert Sandefjord.

Fredag ettermiddag var det premiere på årets versjon i Fon-teltet i Badeparken. Og selv om det er funnet plass til noen små oppdateringer og lokale tilpasninger, er forestillingen «same procedure as every year» (for å bruke et sitat fra en annen norgesfavoritt, «Grevinnen og hovmesteren»).

Annet er da heller ikke å vente, siden Egner-familien har satt tydelige føringer på hvordan stykkene hans kan framføres. Men historien om de to krabatene som huserer i tennene til Jens, er uansett så sjarmerende skrudd sammen at den er bortimot umulig å mislykkes med.

Og dét gjør da heller ikke Mari Dodd Kjølstad som den sleggeslående og småhissige Karius og Dorina Eldøy-Iversen som den mer avslappede Baktus.

Robin Horsgaard Larsen er både Jens, fortelleren og tannkost(!), og i barneforestillingen i Fon-teltet tar ensemblet på stødig vis vare på humoren og dramatikken i stykket.

Timingen, kranglingen og de kjappe replikkvekslingene mellom Karius og Baktus sitter godt. De små tilløpene til oppdatering av stykket fungerer også bra.

Teksten fortsetter under bildet

GRUER SEG: Jens, spilt av Robin Horsgaard Larsen, hadde ikke lyst til å gå til tannlegen.

GRUER SEG: Jens, spilt av Robin Horsgaard Larsen, hadde ikke lyst til å gå til tannlegen. Foto:

Som i tidligere versjoner i Fon-teltet, spiser ikke Jens i år heller loff med sirup, men med Nugatti («Dere som var født på 60-tallet husker kanskje sirup» ...). Foreldrene og besteforeldrene i salen kan le av små referanser til bompengefinansiering og «Skam», og et par av sangene har fått et riktig så moderne uttrykk. Baktus er dessuten tydeligvis en stor fan av Justin Timberlake!

Utfordringen med «Karius og Baktus» har opp gjennom årene vært at stykket kan virke i overkant skummelt for de minste. Dette gjelder særlig de oppsetningene som har lagt seg tett opp til dukkefilmversjonens mekaniske bevegelser, merkelige fjes, rare stemmer og dramatiske tannpussescener.

Teksten fortsetter under bildet

...OG ETTERPÅ VAR DET FOTOGRAFERING: Noen var litt skeptiske, men de fleste syntes det var stor stas å møte tanntrollene etter forestillingen.

...OG ETTERPÅ VAR DET FOTOGRAFERING: Noen var litt skeptiske, men de fleste syntes det var stor stas å møte tanntrollene etter forestillingen. Foto:

I årets versjon i Badeparken virker det som om noe av dette er bevisst tonet ned. På premieren var det likevel flere som i løpet av forestillingen fant det tryggest å trekke seg bakover i teltet. At barna etter forestillingen får møte Karius og Baktus, slik at de får se at de bare er snille, er definitivt et lurt trekk.

Enkelte sekvenser ble kjørt kun med lyd, med teppet trukket for, noe som først og fremst resulterte i at konsentrasjonen dalte hos det unge publikummet.

Det flate gulvet, lydene utenfra og de ikke spesielt behagelige sitteforholdene har alltid vært en svakhet ved forestillingene i teltet. Men om du sitter vondt, så trives du godt i selskap med Karius, Baktus og Jens!

Karius og Baktus

  • Fon-teltet i Badeparken i Sandefjord.
  • Thorbjørn Egners tradisjonelle barneteaterstykke med noen oppdaterte vrier.
  • Skuespillere: Mari Dodd Kjølstad, Dorina Eldøy-Iversen og Robin Horsgaard Larsen.
  • Varighet: cirka 30 minutter.
  • Spilledager: 7., 8., 14., 15., 21., 22., 28. og 29. juli. Alle forestillinger starter kl 16.00.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken