Gå til sidens hovedinnhold

– Ille hvis folk tror doula er nødvendig

Artikkelen er over 9 år gammel

Jordmødre ved Sykehuset i Vestfold ønsker doulaer velkommen, men mener at fødekvinner får det samme tilbudet av det offentlige. Det er ikke Vestfold-doulaene enig i.

– Vi er positive til doulaer, men synes det er ille hvis fødekvinnen tror det er nødvendig med en doula for å få helhetlig omsorg. Det er ikke alle som har råd til det, sier jordmor Marianne Kvifte ved Sykehuset i Vestfold (SiV) Tønsberg.

En doula er en erfaren fødselsledsager som gir emosjonell, fysisk, informativ og praktisk støtte til mor og partner før, under og etter fødselen, uten å ha medisinsk ansvar - skriver Tønsbergs Blad på sin nettside.

Jordmødres oppgave er å ivareta kvinnen både fysisk og psykisk.

– Helt feil i våre øyne

Kvifte og flere kollegaer reagerte blant annet på at doula Madeleine Gran i en tidligere TB- artikkel uttalte om jordmødre at «de er der fra livet og ned, mens vi er der fra livet og opp».

 – Det blir helt feil i våre øyne. Jordmødres oppgave er å ivareta kvinnen både fysisk og psykisk med fokus på å støtte, motivere og veilede henne gjennom fødselen på en god måte, sier assisterende seksjonsleder og jordmor Nina Herholdt Høyer ved avdeling føde og barsel.

SiV tilbyr svangerskapskurs og Anemone poliklinikk for kvinner som ønsker, eller trenger, ekstra oppfølging i svangerskapet. Ved barselpoliklinikken kan kvinner komme gratis til undersøkelse de første seks ukene etter fødselen. For babyene gjelder tilbudet de første to ukene.

– I tillegg får alle gjennomgått fødselen sin før hjemreise. Nøkkelordet vårt er helhetlig omsorg, sier Mona Lisa Lund Slinning.

Tar 8.000,- kroner

Doula Gran, understreker at hun stort sett synes jordmødre i Norge gjør en flott jobb.

– Men det er faktisk litt annerledes å ha med seg en doula uten medisinsk ansvar. Jordmødre er også på en måte doulaer, men de har mer press på seg og vaktskifter, sier Gran, som sertifiserte seg som doula i USA.

 
Derer det ikke uvanlig å leie en doula, og Gran jobbet en periode i USA som doula på heltid. I Norge tar hun minst 8.000 kroner for et doulaoppdrag.

– Man skal være parat til å komme på ti minutter i flere uker. Det er ganske slitsomt, forsvarer hun prisen.

Doula Thea Løvvold, som nå flytter fra Stokke til Andebu, er ferskere i yrket. Hun sier hun også tar oppdrag gratis, dersom folk ikke har råd.

Uenig

Løvvold er uenig i at jordmødre tilbyr det samme som doulaer gjør.

 – De gjør jo ikke det. En kan kontakte doulaen sin 24 timer i døgnet, det kan du ikke med jordmor på helsestasjonen selv om en kan ringe fødestua når som helst. Vi kommer også hjem under fødselsprosessen før sykehuset. Der stiller ikke det offentlige opp med noe tilbud, sier Løvvold.

Hun understreker imidlertid at hun synes helsetilbudet ved fødsler og svangerskap i Norge er flott.

– Men det er heller ikke til å stikke under en stol at om det skulle bli dramatisk, kan det fort skje at alt medisinsk personell må konsentrere seg om mor og barns liv og helse. Da kan en doula være god å ha for å berolige og ta vare på mor og partners følelser. Har du med deg en doula, har du garanti for at noen kan være der for deg uansett om fødestua er full eller ikke, sier Løvvold.

Bekymret for kompetansen

Jordmødre på SiV Tønsberg stiller imidlertid spørsmål ved doulaenes kompetanse og ansvarsområde. Man sertifiserer seg til å bli doula ved å ta et kurs som går over to helger og trenger ingen helsefaglig bakgrunn. Det har ikke doula Thea Løvvold, som også holder svangerskapskurs hjemme hos par som ønsker det.

– Det krever en to år lang utdanning på toppen av tre år med sykepleierutdanning for å bli autorisert jordmor. Hvordan kan en med et to helgers-kurs formidle  hva som kan skje før, under og etter en fødsel? Er det på bakgrunn av egne fødsler? Man skal formidle rett kunnskap. Vi holder oss også hele tiden faglig oppdaterte, påpeker Høyer.

Leder i Den norske jordmorforening i Vestfold, Nanette Loennechen, reagerer også på at Løvvold sier at hun «oversetter legespråket» for foreldrene under fødselen.

 – Vi leser veldig mye medisinsk litteratur og kan veldig mye av det medisinske språket og det som skjer på fødestua. På svangerskapskurset forteller jeg om hva som skjer med kroppen under fødselen, gir råd om pust, massasje, bevegelser, fødestillinger og alternative smertelindringsmetoder. Det handler om å forberede kvinnen mentalt for fødsel. Det tror jeg vi klarer fint, sier Løvvold.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.