Det kan være vanskelig å finne den riktige bryllupsfotografen, men det kan hjelpe med en sjekkliste.

Les også: De beste bryllupsbildene

Les også: Personlige gifteringer

Les også: Det ligger i detaljene

– Fotografen skal gjøre en god jobb, opptre diskret og profesjonelt, være serviceinnstilt og ta seg riktig betalt. Er vedkommende hyggelig å være sammen med, vil også brudeparet føle seg vel. Det er viktig. Bildene skal være av høy teknisk og kreativ kvalitet, sier fotograf Jan Ivar Vik, som driver Vik Foto, til Kvinneguiden.no.

Bildene

Hvem som helst kan ta ti fine bilder og vise fram på nettsiden sin. Ikke la deg lure til å tro at fotografen leverer bedre bilder enn han/hun egentlig gjør. Be om å få se et representativt utvalg bilder fra tidligere brylluper.

Fotografen

Hyrer du en fotograf for å følge deg gjennom hele bryllupsdagen, bør det være en person som er hyggelig å være sammen med.

Har du mulighet, er det ingen dum idé å avtale et møte med fotografen før du bestemmer deg. Ta en kaffe, prat sammen og bli kjent med fotografen. Du finner fort ut om det er en du har lyst å ha som «gjest» i bryllupet ditt eller ikke.

Profesjonell

Yrkestittelen fotograf er ikke en beskyttet tittel i Norge. Det betyr at alle kan kalle seg profesjonelle fotografer. Det er ingen instanser eller kontroller på om det stemmer, og det kreves ingen kurs eller utdanning for å ikle seg rollen som fotograf.

Det er opp til deg å avgjøre om fotografen du velger er egnet til jobben.

Rutine

Evner fotografen å ligge ett skritt foran skjema og forutse det uforutsette? Du må være sikker på at fotografen har vært med på dette tidligere og vet hva som kommer til å skje og likevel evner å lage unike og kreative bilder.

Sikkerhetskopier

Tar fotografen sikkerhetskopier umiddelbart etter fotograferingen, under etterbehandlingen og tas bildene vare på etter at brudeparet har
fått sine bilder? Hva definerer fotografen som sikkerhetskopi? Oppbevares det alltid en kopi av bildene geografisk separat fra originalfilene i tilfelle brann, tyveri, vannlekkasjer og lignende?

Kamerautstyr

Fotografering i mørke kirker eller i selskapslokaler med dempet belysning uten blitz krever mye av både fotograf og kamerautstyr. Du bør verdsette fotografer som i all hovedsak fotograferer uten blitz.

Når det tas flere tusen bilder i løpet av dagen, og fotografen bruker blitz på alle bildene, sier det seg selv at det fort kan bli både forstyrrende og et irritasjonsmoment både for brudepar og for gjestene. De mest stemningsfulle bildene får du der fotografen ikke bruker blitz.

Pris

Totalprisen bør avtales i forkant. Det siste man ønsker når man kommer hjem fra bryllupsreise er en faktura i posten fra fotografen som man ikke hadde tatt med i beregningen. Undersøk hva du får og hva du må betale, og få det gjerne skriftlig hvis du synes det er tryggest.

Papirkopier: Noen tilbyr lav pris på selve fotograferingen, men tar det igjen for etterbestilling av album, forstørring og takkekort etter fotograferingen. Det er vanskelig å vite hvordan bildene blir før etter fotograferingen og dermed også vanskelig å vite hvilke størrelser du vil ha og hvor mange bilder. Du er også prisgitt fotografens utvalg av album, størrelser, rammer og takkekort.

Digitalt: Du betaler én pris som inkluderer fotograferingen og digitale filer som du kan bruke fritt i ettertid. Du slipper mellomleddet hvor fotografen forbeholder seg rettighetene til å produsere bildene. Det er enkelt og helt gratis å dele bilder med familie og venner, og man kan bruke bilder til kreative takkekort, scrapbooking etc. Bildene kan du fritt legge ut på Facebook, sende på mail og dele ut til alle gjestene som er interessert.

Det er mye billigere å bestille bildene selv enn å la det gå gjennom fotografen, og kvaliteten blir vel så god dersom du gjør det gjennom profesjonelle fotolaber. Fotografen vil kunne anbefale deg hvor du bør bestille bildene dine.

Les hele denne saken på Kvinneguiden.no