KVINNEGUIDEN.NO: Synes du treningen går tyngre når Shakira hyler over anlegget på ditt lokale treningsstudio? Det kan være mer enn innbilning.

Musikk er nemlig viktig når du trener, og begrepet "pulserende rytme" kommer blant annet av at rytmen i musikken hjelper deg å få høyere puls og mer intensitet i treningen.

Undersøkelser viser at du yter 20 prosent mer om du trener til musikken du liker, og derfor er det viktig å finne rett musikk.

Les også: Musikk som medisin

Riktig rytme

Overlege Audun Myskja er nevrologisk musikkterapeut og har forsket mye på hvordan musikk stimulerer og motiverer kroppen for bevegelse.

- Det er ingen tvil om at musikk motiverer "feel good-senteret" i hjernen og stimulerer til lyst og bevgelse. Vi har alle én rytme som er den rette for hver enkelt person, om du finner den rytmen, er det lettere for deg å plukke ut treningsmusikken, sier musikkterapeuten til Kvinneguiden.

Les også: Løping i motbakke gir supertrening

Tenk over øvelsene

Dersom du trener på egenhånd og skal plukke ut musikken som motiverer deg aller best, er det lurt å tenke over hvilke øvelser du skal gjøre.

Hvilke rytmer setter i gang pulsen og får deg til å trene hardere? Myskja sier det er lettere å trene intensivt med en beat som er raskere enn den naturlige pulsen din.

- Hvis du vil presse kroppen hardt og trene i korte økter, passer det med musikk som også er rask.

- Til langdistanse-trening er det lurt å legge inn variasjoner i musikken. Sørg for å ha èn grunnbeat i bunnen som hele tiden drar kroppen med seg, så varierer du med litt raskere musikk innimellom, sier Myskja.

Les også: Kle og te deg etter reglementet på treningsenteret

Klassisk trening?

Feil type musikk kan føles som støy i lengden.

- Skal du ut og gå, passer det med en hard marsj-rytme. Skal du ha mer flyt i treningen, passer det fint med musikk som også flyter bedre i rytmen, sier musikkterapeuten.

Informasjonssjefen i SATS, Andreas Opshaug Bakke, forteller at de forsøker å velge musikk med rytme, tempo og karakter som passer trening og aldersgruppe.

- Veldig mange liker klassisk musikk, og oppslutningen på de klassiske sykkeltimene viser at vi har truffet blink, forteller Bakke og anbefaler å prøve en spinningtime til musikk fra Grieg og Mozart.

Les flere saker om trening og helse på Kvinneguiden.no


(Arkivartikkel fra 24.09.2008)