Gå til sidens hovedinnhold

Dette er trendy i vintermørket

Artikkelen er over 9 år gammel

Denne krisevinteren holder det å skinne med en matt, sofistikert glans.

 Balmain og Marc by Marc Jacobs setter tonen, og lar vinterens mote få en touch av metallisk glans. Den som trives med å skinne litt, kan finne lignende plagg også i kjedebutikkene.

Motebloggeren Sofia Hedström har sans for stilen, og forteller at metallene kommer tilbake i moten med jevne mellomrom.

– I vinter er metallglansen innslag i en mer omfattende materialmiks, og får ikke råde grunnen alene. Dries van Noten bruker for eksempel både gullstoff, svart stoff og mønstret stoff i ett og samme plagg, sier Hedström.

Liver opp

Også i hverdagen skal det ifølge moteekspertisen nå være rom for edle metaller. Hva med en vest strikket i gullgarn, over en tynn, enkel skjorte? Eller et par bukser i skimrende stoff?

– Metallene liver opp hverdagsklærne. Jeg synes man skal bruke dem som en kontrast. Et metallisk plagg er fint til en ellers lavmælt klesstil, sier Sofia Hedström.

Festlig

I partygarderoben er de metalliske tekstilene mer opplagte. At de samtidig gir en snev av romfartsfølelse, bidrar til den optimistiske tonen.

– Den metalliske overflaten står for framtidstro og glede. På 1960-tallet, da romfartskappløpet pågikk, sto metallene sterkt hos moteskaperne. Senere ble stilen tatt opp igjen av 1970-tallets diskodansere, rekapitulerer Hedström.

Gullskimrende hotpants, sist sett på Kylie Minogue, er 70-tallet om igjen – og helt riktig denne vinteren.