Gå til sidens hovedinnhold

Slik blir sminken best

Artikkelen er over 10 år gammel

Gode koster er avgjørende, ifølge makeup-ekspert.

Vi har alle våre favoritter når det gjelder makeupbørster. Og kanskje har vi også lagt til oss noen vaner som er vanskelige å endre. Men visste du at børstene du bruker har mye å si for hvordan resultatet av makeupen din blir? Kanskje det er verdt å sjekke om du bruker dem riktig?

Del på Facebook

Velg kvalitet

– En snekker kan ikke gjøre en god jobb uten vektøy. Det samme kan sies om en makeupartist. Han eller hun kan umulig gjøre en profesjonell jobb uten gode børster, sier Janne Borlaug, innehaver av Makestyle.no.

Det er mange som ikke har et bevisst forhold til kostene sine. Det tror Borlaug er en av de største feilene vi gjør.

– Det er svært viktig å bruke gode koster. Og viktigst av alt – å bruke koster i det hele tatt. Noen bruker fingre, eller de små svampekostene som følger med øyeskyggeskrinet. Det vil jeg ikke anbefale. Invester i ordentlig gode koster, anbefaler hun.

Hvorfor?

– Resultatet blir mye penere, mer presist og varer lenger, forteller Borlaug.

Hold rent

En annen feil vi ofte gjør er å rengjøre børstene for sjelden. Konsekvensene av det er selvsagt børster fulle av bakterier vi ikke vil ha på huden vår. Men det gjør også noe med fargeresultatet.

– Har man få børster, risikerer man å ødelegge fargene man bruker ved at det sitter igjen rester fra forrige farge du har brukt, mener Borlaug.

Derfor anbefaler hun både å ha mange nok børster, og å rengjøre dem ofte nok.

– Rens dem gjerne etter hver gang du har brukt dem, eller minst én gang i uken, anbefaler hun.

Få oversikten

Er du usikker på om du bruker riktig kost til riktig formål? Vi har laget en oversikt over de viktigste børstene.

Blenderbørste

Brukes til:
Å legge solpudder eller finishing-/transparant pudder.

Fordeler:
Denne børsten gjør at pudderet legger seg lett og jevnt. Børsten sprer pudderet enda bedre enn en vanlig pudderbørste. Det er viktig for at ikke resultatet skal bli for tett.

Fremgangsmåte:
Dypp børsten i pudderet og “kakk” gjerne av litt før du påfører det forsiktig med lette bevegelser. Påfør litt og litt slik at resultatet blir jevnt og naturlig!

Concealer-/Camouflagebørste

Brukes til:
Å legge concealer rundt øynene eller camouflage (dekkende krem) for å dekke kviser og røde områder. Brukes også til å finjustere der foundationbørsten blir for stor og ikke kommer til, for eksempel rundt øyne, rundt nesevingene og der man ønsker mer kontroll.

Fordeler:
Børsten er mindre og kommer bedre til på områder hvor foundationbørsten blir for stor. Perfekt til concealer og camouflage fordi den har tette hår og ikke gir skjolder. Den gjør også at man kan legge concealer helt inn til vippekantene rundt øynene.

Fremgangsmåte:
Legg forsiktig på concealer rundt øynene og bruk børsten til å duse kremsminken inn i huden. Noen liker også å bruke concealer/camouflage-penselen til å legge foundation i ansiktet, og duser ut med foundationbørste eller svamp etterpå.

Øyeskyggebørste

Brukes til:

Å legge øyenskygge, løse og kompakte, eller til å duse ut øyenskygge med. Bruk gjerne denne etter du har brukt en mini øyeskyggebørste. Bruk denne børsten til å legge større områder med skygge, for eksempel skygger man legger på hele øyelokket.

Fordeler:
Denne børsten er mer “flyffy” og passer derfor godt til større områder og er perfekt som dusepensel. Den er akkurat passe stor og kan berfor brukes til det meste.

Fremgangsmåte:
Vil man legge profesjonell makeup med flere farger og et mørkere område i globallinjen, kan denne brukes til å duse fargene over hverandre for å skape jevne overganger og flotte nyanser. Jobb godt med børsten i alle overganger for å duse ut skiller mellom skyggene.

Pudderbørste

Brukes til:
Å legge løst pudder, kompaktpudder, mineralpudder og eventuelt solpudder.

Fordeler:
Det flate designet gjør at pudderet legger seg jevnt og tett på huden. Velg gjerne en “flat-cut”-børste til alt av pudder, fordi den er enkel å jobbe med.
Fremgangsmåte:
Trykk pudderbørsten i pudderboksen. Bruk sirkelbevegelser for å børste pudderet inn i huden. Resultatet blir jevnt og fint, tett og dekkende. En pudderbørste er stor og kommer til på et stort område for hvert “strøk”. Dette gjør at påleggingen blir rask og effektiv.

Vinklet blushbørste

Brukes til:
Å legge blush/rouge i kinnene. Husk at det anbefales å bruke en Cream blush brush til kremrouge.

Fordeler:
En rougebørste er mindre enn en pudder- eller solpudderbørste og man har derfor større kontroll på hvor rougen havner. Den er også mer “fluffy” og myk for at rougefargen skal legge seg som en fin glød i kinnene, og ikke som en tett stripe med farge langs kinnbenene.

Fremgangsmåte:
Ta litt og litt rouge på børsten av gangen, slik at resultatet blir naturlig og jevnt. Noen rougebørster har en skrå linje for å legge rouge skrått oppover kinnebenene. Husk å da å legge litt over - og litt på kinnbena. Har man veldig smale kinn, kan man legge rougen i sirkelbevegelser i kinnene for å skape fyldigere roser.

Les hele denne saken på Kvinneguiden.no

Les også: Slik legger du perfekte liner

Les også: Smink deg før du legger deg

Les også: Kampen mot pigmentflekkene