En gang var ullundertøy ensbetydende med kløende plagg i offwhite, grått, svart eller blått, som man gjerne brukte år etter år til maskinvasken tok dem.

Del på Facebook

Hverdagsplagg

I dag satser produsentene på myk og kløfri merinoull, behandlet for å tåle maskinvask og designet for å kunne brukes både innerst og ytterst.

– Når folk kjøper ullundertøy, tar de for gitt at funksjonen er som den skal, og velger heller modell ut fra utseende. De plaggene som er på markedet i dag, kan like gjerne brukes på jobb og skole som når man har behov for varmt tøy på tur, sier kategorisjef i Helly Hansen, Kristoffer Ulriksen.

Helly Hansen har vært bevisst på å fornye sitt uttrykk, og har blant annet hentet inn den prisvinnende undertøysdesigneren Ida Gullhav for å gjøre treningstøyet lekrere.

Mer for damene

Kari Traa kom på markedet med ullplagg for kvinner i 2006, og hevder de har vært med på å endre retningen i bransjen.

– Da vi startet opp, var det mye svart og offwhite i butikkene. Vi lanserte et mer feminint ullundertøy, innsvinget i livet, i friske farger og med rosa sømmer. De andre produsentene har fulgt etter, slik at vi hele tiden må stå på for å ligge i forkant, sier markedsansvarlig i Kari Traa, Sissel Himle. En nyhet i år er blant annet mønsteret «Rose», inspirert av et veggteppe på stølen til Traa.

– Plaggene våre skal være noe man tar på seg fordi man synes de er fine, ikke fordi kulda tvinger en til det, påpeker Himle, og legger til at ull også er i ferd med å bli trend også i andre land.

– Særlig i Sverige er ullsalget på vei opp, sier hun.

Blått og rosa

Selv om utvalget ullplagg er stort, er det fortsatt et snev av konservatisme i bransjen.

– Kjedebutikkene vil gjerne ha blått til herrene og rosa til damene, og det må vi innrette oss etter, selv om jeg tror mange kunder er klare også for andre farger, sier avdelingsleder for produktutvikling i Devold, Heidi Kverndokk.

Sterke, klare og glade farger er ifølge henne det kundene vil ha.

– Vi jobber ut fra fargetrendene generelt for den aktuelle sesongen, og plukker ut passende farger derfra, forteller hun.

Ulriksen i Helly Hansen mener herrene er mer konservative enn damene.

– Jenter vil i større grad ha farger og mønstre. På damesiden finnes det nesten ingen grenser for hva slags uttrykk vi kan skape, plaggene selger så lenge de er morsomme og fine.

Ulvangs ti ullvettregler

1. Gå ikke ut uten lue på hodet. Ved minus 4 grader er hodet ansvarlig for halvparten av kroppens varmetap.

2. Pust gjennom nesen eller gjennom et skjerf. Sitter du helt rolig i minus 18 grader, vil 25 prosent av varmetapet komme fra varm utpust og kald innpust.

3. Kle deg i ullundertøy helt innerst for optimal isolasjon og varme.

4. Ta på deg et lag utenpå undertøyet som tilfører ekstra isolering, og verner ekstra om den dyrebare kroppsvarmen. Hvis det er kaldt eller aktiviteten er lav, behøves et tykkere lag med ull.

5. Det ytterste laget bør være et pustende og vind- og vannavvisende lag som beskytter mot ytre nedkjøling. Det skal også holde på varmen som skapes mellom det ytterste og innerste laget.

6. Bytt til rene og tørre ullsokker ofte. Ull er i en særklasse som fuktabsorberende materiale. Benytt en tynn ullsokk innerst, og en frottert og varmende sokk utenpå. De gir ekstra varme og isolasjon, og forhindrer gnagsår.

7. Bruk sko som er store nok til at du får plass til en ekstra sokk. Bruk også ullsåler i skoene for å hindre nedkjøling fra underlaget.

8. Bruk tre lag med votter på hendene ved streng kulde og lav aktivitet. Ettersittende ullvanter innerst, deretter romslige ullvotter og ytterst vindvotter.

9. Spis deg varm. Kroppens varme skapes gjennom forbrenning av fett, karbohydrater og proteiner. Spis mat før turen, ta med niste og drikk nok.

10. Bruk kuldekrem for å tilføre huden en beskyttende hinne mot frostskader.