Kjøpe teppe utenlands? Husk kvittering!

Kjøper du teppe utenlands, og det koster mer enn 6000 kroner, skal du betale moms når du kommer til Norge.

Kjøper du teppe utenlands, og det koster mer enn 6000 kroner, skal du betale moms når du kommer til Norge. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Når høstkulda smyger seg langs stuegulvet, kan du investere i en varm bit av østen.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Skal du handle tepper når du er på utenlandsreise, må du huske å få kvittering.

– Koster teppet mer enn 6000 kroner, skal du nemlig betale moms når du kommer til Norge, opplyser teppespesialist Trond Johannessen, med bereiste statsråder i tankene.

– Ellers blir du fort kalt inn på teppet, sier Johannessen.

Han har forfattet boken «Orientalske tepper» og er innehaver Trojo Orientalske Tepper.

Teppe-kjendis

– Alle kjøp er gode kjøp, utbasunerer teppekremmer Mahmoud Maktabi, hos Maktabi Tepper i Oslo, energisk.

– I alle fall hvis du kjøper et teppe du liker.

Norges eldste teppehandler ruller ut det ene eksotiske gulvdekket etter det andre. Tepper i alle tenkelige farger og mønstre, noen små som dørmatter, andre på størrelse med ministerstuer, kommer til syne.

– Alle persiske og orientalske tepper er forskjellige. Det er du som skal ha det – da det spiller det jo ingen rolle hva jeg synes, sier Maktabi, og klapper kjærlig på en fargeglad ullstabel.

Håndknyttet kvalitet

Persiske tepper kommer fra Iran – tidligere Persia, mens orientalske tepper er lignende gulvpynt fra andre klassiske teppeland, som Afghanistan, Kasakhstan, Turkmenistan og Tyrkia. Felles for teppene er det omstendelige håndverket.

– Ekte persiske og orientalske tepper lages ikke av maskiner. De kan ikke masseproduseres, fnyser Mahmoud Maktabi.

– Teppene er enten håndvevde – kelim og soumak, eller håndknyttede. Og de knyttede teppene er både mer arbeidskrevende og har generelt høyere verdi enn de vevde variantene, forteller han.

Håndknyttede tepper av toppkvalitet kan ha en knutetetthet på over én million knuter per kvadratmeter. Disse teppene tar år å lage, men ifølge Mahmoud Maktabi er det en myte at det bare er knutetettheten som avgjør verdien og kvaliteten.

– Først og fremst handler det om kunsten – om teppets skjønnhet og design. Jo vakrere og sjeldnere motiv et teppe har, desto bedre er det, påpeker han.

Antikk investering

Mahmoud Maktabis drøyt 4000 tepper dekker hver millimeter av butikkens gulv og vegger, og alle teppene har ulikt design og mønster. Noen er nye, mens andre tepper er eldgamle, og Maktabi selv kjenner hvert eneste ett av dem.

– Dette er 110 år gammelt, opplyser han, og ruller ut et forseggjort kunstverk i klare farger.

Eldre tepper, samt nye varianter av beste kvalitet, er farget med naturlige farger fra blomster, bær, planter og røtter. Disse teppene beholder fargeintensiteten bedre enn dem som er laget med rimeligere kjemiske farger.

Håndspunnet ull eller silke

Kvalitetstepper er dessuten knyttet av håndspunnet ull eller silke. Den varmende ulla skal være myk, glansfull og uten kunstige tilsetninger, mens de blanke silketeppene skal være laget av ekte natursilke.

– Silketepper er generelt dyrere enn ulltepper. Og gamle tepper i god stand er mer verdt enn nye, forteller teppehandleren, og tråkker lett på en 90.000-kronersinvestering.

– Et ekte antikt kvalitetsteppe er en god pengeplassering.

Brukskunst og kapital

Antikke kvalitetstepper i god stand koster fra oppunder 100.000 kroner – til nærmest ubegrensede fantasillioner. Bruksteppene, derimot, får du fra to-tre tusen kroner.

Også opprinnelig, hos de orientalske nomadefolkene, ble tepper av forskjellige kvaliteter benyttet enten som kapital eller hverdagslige bruksmatter.

– Teppene er en del av nomadetradisjonen, og alle de forskjellige stammene, landsbyene og distriktene i Asia og Midtøsten hadde egne mønstre og farger som de brukte i teppene. Disse har gått i arv gjennom generasjoner, forteller Mahmoud Maktabi.

– Det blir omtrent som med bunader. For en kjenner vil det derfor være lett for å plassere et teppe i både tid og sted.

Typiske teppeområder

Persiske og orientalske tepper har ofte navn etter stedet de er produsert. Tepper fra Iran har gjerne navn som for eksempel Hamadan, Isfahan og Shiraz, mens Afshar og Khal Mohammadi er betegnelser på afghanske områder – og tepper.

– Men Baluch-tepper, for eksempel, kan være fra både Afghanistan og Iran, opplyser innehaver av Trojo Orientalske Tepper, og forfatter av boka «Orientalske tepper», Trond Johannessen.

– Nomadestammen Baluch lever nemlig i grenseområdet mellom Afghanistan og Iran, og man skiller derfor mellom afghansk og persisk Baluch, utdyper han.

Og ifølge Johannessen er det de rødmønstrede Afghan-teppene som er mest populære i Norge.

Artikkeltags