– Og der fikk jeg enda en ny besøkende mens vi snakket!

Del på Facebook

Ikke flaut

Cecilie Solvang Bjørnethun kikker ned på den bærbare laptopen hun har i fanget. En velformulert og smilende 40-åring er det som møter oss – og den som via dataskjermen lar seg interessere av Cecilies profil på internett.

For i likhet med en hel bråte andre nordmenn, har hun skjønt at en kommende partner like så godt kan finnes der som på byen og andre tradisjonelle sjekkesteder.

– Å være på nett føles helt naturlig og er ikke noe jeg er flau over. Jeg har lyst til å treffe en partner, og det spiller ingen roller hvor jeg treffer ham, så lenge det klikker mellom oss. Jeg er ikke så fan av sjekking slik jeg ofte opplever det ute.

– Nettdating er mer ærlig og direkte. Du er på en arena med likesinnede og vet omtrent hva du får. Og hvor ellers finner man et så stort marked med bra potensial, smiler Bjørnethun.

Revolusjon

– Nettdating har i løpet av ti år revolusjonert måten vi finner kjærligheten på. Mange er i dag veldig spesifikke på hva de ønsker av en partner, enten det gjelder utseende, jobb, interesser eller verdier. På nettet kan du søke etter noen du har mye til felles med, og som du kan passe sammen med i lengden, sier Hanna Bergholm.

Bergholm er nordisk markedssjef for nettdatingstedet Match.com og snakker fort og engasjert om mulighetene nettet har gitt kjærligheten.

– Og du utelukker jo ikke muligheten for å treffe noen på andre måter, som på T-banen eller i butikken. Men det der skjer nesten bare på film, sier hun.

Bergholms kjernebrukere er 25–45 år og er lei av å være single. Men særlig i det eldre sjiktet er kjernen i ferd med å utvide seg. Per i dag, forteller Bergholm, er den eldste brukeren 89 år gammel.

Nisjer

I Norge er Sukker.no, Match.com, Q500 og Møteplassen noen av de mest kjente nettdatingstedene. Men det finnes også dem som satser på et smalere publikum, slik som Kristendate.no og Skeiv.no. Medlemskap er gratis, men det er vanlig å gi full tilgang og bruk mot en avgift.

Nettet har seilt opp som den vanligste måten å treffe en partner på, viser en undersøkelse TNS SIFO utførte for Match.com i fjor.

– Jeg tror det kommer til å bli flere nisjesteder. Det kan sammenlignes med ulike utesteder. Noen steder liker vi å gå på, andre steder vil vi absolutt ikke besøke, sier postdoktor Lin Prøitz ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo.

Elitedaters i Danmark, for «akademikere og karriereorienterede singler», har dratt den litt lenger og tar opp medlemmer etter å ha vurdert profilinnholdet. Nettstedet stiller krav, blant annet til at et eventuelt profilbilde skal være «selvkritisk, smagfuldt og opfylde de æstetiske krav», opplyser nettstedet.

Har nettdatingen gjort oss kyniske? Ikke nødvendigvis, mener Prøitz.

Tilgjengelig

– Det har alltid vært et sjekkemarked, og jeg vet ikke om det er blitt mer eller mindre kynisk. Som på andre sjekkearenaer er noen interessert i en kort flørt, mens andre søker et livslangt forhold. Men tilgjengeligheten er blitt annerledes. Du kan se deg ut flere uten å bidra så mye selv i første omgang, sier Prøitz.

– Jeg svarer alle som kontakter meg, om det så kun er med en høflig beskjed om at han nok ikke er den jeg søker etter, og det setter mange pris på. Det virker som om de fleste dropper å svare hvis de ikke er interessert, så jeg kan forstå at noen mener nettdating er kynisk. Det gir ingen direkte konsekvenser å være kjip på nettet, sier Bjørnethun.

Men på nettet, så vel som i resten av livet, er både avvisning og full klaff viktige bestanddeler. I sommer kjenner Bjørnethun til to giftermål som har startet som nettdating.

– Jeg har god tro på nettet og ser at det fører fram, så jeg har håp om at det lykkes for meg en dag også, smiler hun optimistisk.

Dette er en god profil

  • Bilde: Bruk profilbilde, folk vil se hvem de snakker med. Ikke bruk et bilde som lyver eller ditt eneste «fotomodellbilde». Helfigurbilder som viser deg i aktivitet, gir mer av deg (stil, interesser m.m.)
  • Søkekriterier: Fyll ut alle søkekriterier. Er du røyker eller snusbruker? Eller misliker du dette? Hva er dine interesser
  • Profiltekst: Vær nøye med rettskrivning! Unngå klisjeer: Ikke skriv at du er glad, men om hva som gjør deg glad. Er du snill? Forklar hva som gjør deg snill. Er du glad i mat? Fortell hva du alltid har i kjøleskapet. Vis detaljer.
  • Ærlighet: Vær ærlig. Du ønsker å bli elsket for den du er. Men bruk ærligheten positivt. Det er bedre å si at du verdsetter ærlighet høyt enn at du hater løgnhalser.

Kilde: Hanna Bergholm, Match.com