– Kom igjen, folkens! Slå med mer energi, ikke bare stikk hånden ut, roper treningsinstruktør Michael Parchment.

En del av slagene og sparkene som manes fram gjennom gruppetimen med knallhard «cardio combat», er nok ikke fullt så energiske som for en halvtime siden. Men kommandoen skjerper innsatsen, og slagene tar seg opp i styrke. Musikken dundrer ut av høyttalerne mens kroppene blir svettere og vannflaskene tommere.

Krever effekt

– Dette er en skikkelig kondistime, og du får også trent core og styrke. Og Michael er den råeste instruktøren, han får deg til å gi alt, sier Heidi Steen, som har presset seg gjennom timen fra sin faste plass på første rekke i Elixias treningssal.

– Det er utrolig viktig å få maks ut av det når jeg går på en time. Jeg vil svette til kul musikk, sier Steen, som også har brukt personlig trener for å trene riktig i forbindelse med graviditet.

Og dermed glir hun rett inn i det Jill Jahrmann ved Norges idrettshøgskole peker ut som også 2012s treningstrender.

– Folk vil ikke ha treningsmyter. De vil vite hva som skal gjøres, og hvordan det skal gjøres. De ønsker ikke bare å gå rundt med et medlemskap i lomma, men krever effektiv trening, sier Jahrmann, som er ansvarlig for fitness ved skolen.

Idrettshøgskolen utdanner både personlige trenere og instruktører. Mange av dem møter du nettopp ved landets treningssentre.

– Treningstrender snur ikke i løpet av et år, de beveger seg langsomt, sier Jahrmann.

Kort og hardt

Folks søken etter det effektive gir seg utslag i minst to retninger: harde gruppetimer og etterspørsel etter personlige trenere.

– Korte og effektive timer er en klar trend. De fleste i dagens samfunn kjenner på tidsklemma og ønsker å optimalisere treningen for å sikre maks resultat på kort tid, sier produktsjef for gruppetrening i Elixia, Johanna Fredriksson.

Både Elixia og Sats melder om at funksjonell trening er populært, og treningssentrene regner med at trenden holder seg også inn i det nye året.

– Dette er styrketrening der hele kroppen involveres i én og samme økt, sier nordisk kommunikasjonssjef i Sats, Lars-Einar Petterson.

– For grupper som er godt trent, er det en trend at de ønsker å utfordre sine fysiske grenser enda mer, sier kommunikasjonsansvarlig Ida Westgaard i Friskis&Svettis.

Bruken av personlige trenere har økt eksplosivt de siste åra.

– Her kommer vi til å se fortsatt økning, og bruken gjenspeiler ikke lenger noe klasseskille. Innenfor personlig trening utvikler det seg ulike nisjer, som for gravide eller dem som skal delta på et langt løp, sier Jahrmann ved Norges idrettshøgskole.

Dansende svett

– Innenfor gruppetrening har vi fremdeles vekst i danseklassene, som legger vekt på at trening skal være gøy. Noen sier zumba er på vei ned, men det er jeg ikke enig i, sier Jahrmann.

Også blant treningssentrenes nyttårsnyheter finnes dansetrening i diverse utgaver, slik som «cardio dance» hos Elixia. Sats og Friskis&Svettis lanserte henholdsvis «sh'bam» og «dans fuego» med suksess i 2011.

Norske treningssentre henter treningskonsepter fra blant annet USA, Europa og Asia. Oppfinnsomheten er stor både når det gjelder navn og hjelpemidler. Mens noen gruppetimer bruker vektene kettlebells for å få folk i form, bruker andre vipr, et slags rør, eller TRX-slynger. Er det bare jåleri?

– Både ja og nei. Det er slik at noen motiveres av nyheter, og det er ikke negativt med noe nytt så lenge treningssentrene ikke slutter med det som er etablert og bra. Det er også viktig at de holder det de lover. Men for de fleste fungerer det som alltid har fungert, sier Jahrmann.