– Paraplyen vår er perfekt for shopping, siden du kan betjene den med bare én hånd, sier organisasjonssjef i Swims, Hanne Bismo Steen, og viser hvordan man både kan åpne og lukke paraplyen uten hjelp av annet enn en knapp på håndtaket.

Del på Facebook

Dermed kan man enkelt gå tørrskodd inn og ut av butikker, med handleposer i den ene hånden og paraplyen i den andre.

Italia-suksess

I drøyt fem år har Swims tilbudt norskdesignede produkter som beskytter mot regn fra topp til tå – fra kalosjer og sko, til jakker og paraplyer. Produktene selges i over 20 land, og paraplyen har særlig slått an i Italia.

– Italienerne er opptatt av accessoirer, og legger gjerne litt penger i en stilig paraply, sier daglig leder i Swims, Alexander Eskeland.

Nordmenn er generelt ikke like opptatt av hvordan paraplyen ser ut.

– Nordmenn er veldig pragmatiske, og går gjerne rundt med en gratis reklameparaply, sier Eskeland.

Paraplytips

Regnet styrter ned, og du løper innom første og beste butikk for å spørre om bærbart ly mot regnet. Bare for å oppleve at paraplyen vrenger seg og kollapser allerede ved neste gatehjørne.

– De billigste paraplyene holder ikke med det været vi har her i Bergen i hvert fall, sier paraplyreparatør og eier av Paraplyreparatøren, Charlott M.N. Hagen.

– Generelt kan man si at det ikke er mulig å få en lett paraply som også er solid. Lette paraplyer har aluminiumsspiler, og de tåler lite. Man må ha stålspiler, opplyser hun, og forteller at paraplyer med stål koster fra drøyt 200 kroner og oppover.

– Du kan selvfølgelig være heldig med en billig paraply, og ha den i mange år. Og som nødparaply i vesken kan det være greit med en lett variant. Men investerer du i en paraply av skikkelig kvalitet, kan du ha den resten av livet, sier Hagen, som reparerer både billige og dyre paraplyer sendt fra kunder over hele landet.

Levetid

– Økonomisk er det ikke alltid så mye å tjene på å reparere en paraply framfor å kjøpe en ny, men mange har paraplyer de er glad i, som de kanskje har fått i gave eller har gode minner knyttet til, sier hun.

Skal paraplyen din vare, er det tørkingen som ifølge Hagen er det aller viktigste.

– Sørg for at både stoffet og spileverket er tørt før du slår sammen paraplyen, hvis ikke vil spileverket ruste. Det gjelder uansett om paraplyen har høy kvalitet eller ikke.

Best i test

Forbrukerinspektørene utførte i fjor en test av paraplyer i samarbeid med Statens institutt for forbruksforskning og SINTEF. Alle paraplyene, både billige og dyre, holdt vannet ute, men de billige brukte lenger tid på å tørke. Liten kuling i vindtunnel ble imidlertid for kraftig kost for både billige og dyre paraplyer. Best i test ble Gustbuster.

– Gustbuster er en såkalt orkanparaply som har livstidsgaranti mot vrenging. Den er litt tyngre enn mange andre paraplyer, men mye mer solid, sier gründer i Enklere Liv, Sverre Steensen. Enklere Liv er de eneste som fører paraplyen i Norge. De har også andre praktiske paraplyvarianter.

– Vi har en paraply med LED-lys i skaftet, noe som kan være greit på mørke høstkvelder. Vi har også en paraply som står av seg selv, slik at den er enkel å sette fra seg, opplyser Steensen.

Paraplyhjelp

Enklere Liv er ikke de eneste som har paraplyer med kreative tilleggsfunksjoner. Postordrefirmaet Nytt&Nyttig har for eksempel en paraply som både har lys slik at du kan se hvor du går, rødt blinkende lys slik at bilistene kan se deg, og alarm om du skulle trenge å skremme bort uønsket selskap.

Og om det finnes en paraply for alt, finnes det også dem som hjelper deg å finne ut om du trenger paraplyen eller ikke. Tast inn ditt postnummer på trengerjegparaply.no, og en tørr høstdag skulle være sikret.