Nytt år, nye muligheter. Nettopp det er mange opptatt av de første dagene i januar. Mange nyttårsforsetter etableres, og motivasjonen er større enn noen annen tid på året. Men likevel har de fleste av oss vanskelig for å komme i mål. Hvorfor?

Les også: Nøkkelen er takknemlighet

Les også: Du trenger ikke å trene lenge

Les også: Slik velger du riktig p-pille

Positive mål

Å lage nyttårsforsetter kan kanskje virke tullete, men å sette seg et mål kan faktisk være veldig nyttig. I hvert fall hvis det gjøres på riktig måte.

– Det positive med et nyttårsforsett er at man har noe å se frem til og jobbe mot. Man får ny motivasjon. Men det er viktig å unngå å sette seg krav. Et mål skal heller være et ønske, noe å se frem til. Når vi krever for mye av oss selv, legger vi lista høyt, og da er fallhøyden større, sier Hanne Rønningen i Trondheim Coaching til Kvinneguiden.no.

Et mål skal nemlig være noe positivt og ikke noe som legger en demper på livsgnisten.

– Et godt og fornuftig nyttårsforsett er et mål basert på en gledesfølelse, ikke frykt. Forsettet må ha som hensikt å tilføre livet noe bedre. Man lykkes lettere med å nå et mål når du kjenner det gjør deg godt og at du blir glad av det, forteller hun.

Kvinneguiden

GRUPPETRENING: Passer målet for deg, er det lettere å nå det.

Fallgruvene

De aller fleste av oss har nok hatt opptil flere nyttårsforsetter som ikke har blitt holdt.

 – Hva er årsaken til at så mange mislykkes i å nå målene sine?

– Det vanligste er at vi krever for mye av oss selv. Vi setter oss et mål i tankene, uten å kjenne etter i kroppen og hva som passer nettopp for deg. Vi har bilder i hodet om hvordan ting «bør» være. Så setter vi oss et mål. Men når vi ikke kjenner etter om dette er realistisk, varer ikke det nye forsettet særlig lenge, forteller Rønningen.

Det mange glemmer når de setter seg mål er nemlig å tenke på hva man faktisk ønsker selv. Det er bare du som kan nå ditt mål.

Kvinneguiden

MÅL: Det er både lurt og godt å ha noe å strekke seg etter.

Smil og glede

Å nå et mål kan ofte kreve hardt arbeid. Og akkurat det behøver ikke å være noe negativt. Men det kan ikke bare være hardt arbeid alene.

– Det viktigste er at veien frem til målet skal gi glede. Det må ikke være et mål som utelukkende er basert på resultater, mener Rønningen.

– Det er både lurt og godt å ha noe å strekke seg etter. Det er noe å se frem til, et ønske om noe som skal bli annerledes. Husk også at handlingen underveis skal tilføre mer glede i livet. Da har du en mye større sjanse for å lykkes i det du gjør, sier hun.

Les hele denne saken på Kvinneguiden.no