Retten består denne uken av grillet kveite som kommer med en jordskokkrem og en fet chorizovinaigrette med aprikos, hvitløk og pinjekjerner. Retten er full av smak og rik i stilen.

Grillsmaken i kjøttet kommer tydelig fram, samtidig som retten får en nøttepreget smak i form av jordskokken og pinjekjernene. Det hele avrundes med en spicy, salt chorizovinaigrette, som får et touch av sødme takket være aprikosen.

Perfekt følgesvenn

Vinen må her være robust og rik nok til å kunne hanskes med de rike smakene. Den bør også ha fått et opphold på fat, siden dette ofte gir en nøttepreget, røykt smak som retten her krever.

Det ville vært et enkelt valg å gå for en hvit burgunder ut ifra disse kriteriene, men den spicy chorizoen og den søte aprikosen gjør her en utslagsgivende forskjell. Hvor en burgunder vil bli for elegant, mineralsk og tørr i stilen, finner vi en perfekt kompanjong over Atlanteren.

Ukens anbefaling er Marimar Estate, Don Miguel vineyard Chardonnay 2008 (5589401 kr 294,- Bestillingsutvalg). Marimar Torres er søster av Miguel Torres og flyttet på sytti tallet til California for å lage vin. Hun holder til i Russian River valley i Sonoma, hvor hun dyrker Chardonnay og Pinot Noir etter økologiske og biodynamiske prinsipper.

Rik og sødmefull

Vinene lages med likheter til Burgund, men får som oftest en søtere frukttone, mer tydelig eikepreg og ikke samme mineralitet. Spesielt de hvite tåler lagring, og utvikler komplekse aromaer med litt alder.

Don Miguel vineyard er en enkeltvinmarksvariant som dufter eik, nøtter, vanilje, aprikos og smør. Vinen har en rik munnfølelse men er godt balansert. Frukten er rik og sødmefull med tydelig eikepreg i avslutningen.

Sammen med retten er vinen akkurat passe rik uten at det blir for mye. Smaken av grill, nøtter og aprikos harmonerer meget godt med vinens eikepreg. Samtidig gjør vinens søte frukttone den til en ultimat match med den spicy, salte chorizoen hvor den runder av disse smakene meget effektivt.