Tidene har heldigvis endret seg, og det er aldeles ikke vanskelig å finne en vin som passer til den fete julematen.

Vi trenger friske og fruktige viner som kan rense munnen for fett.

Hvitt og rødt

Av hvite viner vil både Champagne og Riesling passe godt.

Vil du velge rødvin, kan det passe med søtt tilbehør til ribba. Svisker, epler og rørte tyttebær krever mer kraft og sødme i vinen.

De to vinene jeg har valgt kommer fra Italia, og den friske syren, og det litt sursøte preget passer veldig godt til denne typen julemat.

Det finnes naturligvis passende viner fra andre land, men prisen blir ofte for høy.

Vintipsene

  • Pfaffenheim Riesling 2011 (103,-). En god riesling vil gå godt til kålen fordi den har en liknende syrlighet som den. Den vil nøytralisere fettet til grisen og samtidig skal det være nok frukt til at det hele oppleves som saftig og leskende, ikke bare surt. Denne vinen fikser det! Basisutvalg.
  • Vajra Langhe Rosso 2010 (129,-). Dyp rødfiolett. Frisk duft av kirsebær, litt plomme, og hint av urter og krydder. En passe fyldig og saftig vin med god syre. Middels lang ettersmak med tydelige, men fine tanniner. Til ribbe uten for mye søtlig tilbehør. Basisutvalg.
  • Accordini Valpolicella Classico Superiore Acinatico Ripasso 2010 (196,70). Dyp rød mot fiolett. Moden duft av mørke, sursøte bær med innslag av svisker og hint av lær, vanilje og mørk sjokolade. Meget god fylde med rik og sødmefull frukt, passe syre og en lang ettersmak med fine tanniner. Til ribbe med søtlig tilbehør. Basisutvalg.