I ukas rett har vi en tørr, kremet ost som hovedkomponent, sammen med grønnsaker og en syrlig sennepssaus. Smaksbildet er lett, friskt og syrlig.

Del på Facebook

Sancerre

Til osten vil en tørr hvitvin fungere mye bedre enn en rødvin eller en søtvin. Chevrens tørre stil ville ha framhevet tanninene i en rødvin og gjort det hele til en snerpende smaksopplevelse. Denne osten er kremet og inneholder lite bitterstoffer og salt, i motsetning til mange andre ostetyper. Derfor trenger ingen sødme i vinen som kontrast til salt og bitterhet.

Garnityr og saus er også med på å klargjøre vinvalget ytterligere. Her trengs en syrlig, lett og knusktørr hvitvin. Et område som leverer akkurat dette, er Sancerre i Loiredalen.

Sancerre er godt kjent for nordmenn, som sverger til dette området når sommeren nærmer seg og lett skalldyrmat skal fortæres på brygga. Det er ofte lurt, for Sancerre har mange egenskaper som gjør den til et naturlig valg til rekene. Men området er variert i forhold til stil, og Sancerre-vinene kan være gode til flere typer matretter. Vinene fra Sancerre varierer fra lette, grønne og stikkelsbærpregede til fyldigere og mer mineralske varianter.

Ukas anbefaling

Til chevresalaten har jeg valgt en vin i førstnevnte stil fra en god og prisgunstig produsent. Sancerre, Paul Prieur 2010 (best. nr. 5765001, kr.175,90, bestillingsutvalg) har en frisk aromatisk duft av solbærblad, stikkelsbær, sitrus og grønne epler. Smaken er slank, syrlig og vegetal med saftig frukt og tørr frisk avslutning.

Sammen med salaten fungerer de vegetale smakene meget bra, og den syrlige sennepssausen matches godt av vinens friskhet. Geitostens tørre, kremede smak harmonerer også godt med vinens tørre karakter. Fedmen i osten blir fint renset opp av vinens syre. Det er ingen tvil om hvorfor denne kombinasjonen har blitt en klassiker!