Gå til sidens hovedinnhold

Essensen av Wachau

Artikkelen er over 9 år gammel

Sammen med tartaren har denne vinen nok fylde og fedme til den fete laksen.

Tartar er et begrep de fleste er kjent med. Rått kjøtt, fisk eller skalldyr servert med alt tenkelig garnityr.

Kvaliteter

Denne varianten serveres med syltet agurk og pepperrotkrem, og gir en smak av salt og fet laks med syrlig agurk og sterk, spicy pepperrot. Vinen trenger her både fedme og rikhet, samtidig som den må ha god friskhet og et hint av sødme for å takle pepperroten. Dette er kvaliteter som finnes i flere viner, men blir aller best representert i et vinområde i Østerrike ved navn Wachau.

Her dyrkes både Riesling og Grüner Veltliner, noe som gir viner i varierende stil. Gruner veltliner-vinene har en tendens til å bli veldig rike og store, og vil nok overkjøre retten det her er snakk om. Rieslingene derimot holder seg på et litt slankere og mer elegant nivå, og vil være en perfekt match til tartaren.

Ukens vin kommer fra et cooperativ som tross sin relativt store størrelse leverer glitrende viner. Domane Wachau har hele 30 prosent av Wachaus vinmarker, og disponerer 440 hektar. Dette ville vanligvis gjort det vanskelig med en seriøs kvalitetsportefølje, men dette cooperativet viser at det er mulig.

Ukens anbefaling

Ukens vin er Domane Wachau, Riesling federspiel, terrassen 2011 (2044801 kr 124,90 Bestillingsutvalg). Vinen kommer fra flere forskjellige små vinmarker i bratte skråninger som selges under fellesbetegnelsen «terrassen». Federspiel henviser til klassifikasjonssystemet i regionen, og er den midterste kategorien som kanskje gir de best balanserte vinene.

Vinen har en rik aromatisk duft av fersken, aprikos, pære, melon og røde epler. Smaken er fyldig med rik fruktighet, frisk syre og en saftig avslutning med hint av hvit pepper.

Sammen med tartaren har vinen nok fylde og fedme til den fete laksen, samtidig som syren er markant nok til å friske opp. Vinens fruktighet har akkurat nok fruktsødme til å balansere pepperrotens sterke krydderfølelse, samtidig som den syltede agurken også blir integrert. En smaksrik og fedmefull kombinasjon med friskhet som balanserer det hele.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.