Gå til sidens hovedinnhold

Et hint om sommer og sol

Artikkelen er over 9 år gammel

Kaldt ute? Lag sommerlig mat på verandaen!

Mye av det italienerne gjør på kjøkkenet er både smart, enkelt og svært godt. «Semifreddo» er definitivt en av matrettene som kvalifiserer til alle disse betegnelsene. Å spise semifreddo i Norge i den kalde årstiden gir dessuten et deilig lite hint om sommer og sol.

Best i minusgrader

Er fryseren allerede full av gode kjøp, kan du på denne årstiden ta verandaen til hjelp. Temperaturen trenger bare være fra to-tre minusgrader og nedover for å få til den perfekte konsistensen på semifreddoen.

Semifreddo betyr «halvkald», forstått som «delvis fryst», og innebærer at isen får en luftig softiskonsistens. Fremgangsmåten er lik hver gang, men du kan variere smakene du tilsetter. Vanligvis lager jeg en variant med sitronskall, kardemomme og enten stjerneanis eller vanilje.

Denne gangen hadde jeg noen fine klementiner som også som fikk være med å sette sitt tydelige preg på både smak og utseende. Kort fortalt koker du sammen en smaksrik, søt væske som piskes med eggeplommer, deretter vender du inn pisket krem og pisket eggehvite. Det er alt!

Mat

SKÅLER: Klementinskall blir fine skåler til desserten.

Brente mandler har en fjern slektning i de gode pistasjnøttene som lages på bortimot samme måte. Pistasie kan man få kjøpt både som salte og naturelle. Jeg foretrekker de naturelle til dette formålet. Smaken av pistasie passer veldig godt til desserter, i særdeleshet is. Prøv å drysse noen av disse på toppen når semifreddoen har kommet inn fra kulden!

Slik gjør du det

Først lager du smaken: Hakk opp vaniljestangen og ha den i en kasserolle sammen med sukker, vann og tre hakkede klementiner uten skall. Kok dette opp og la koke på svak varme i fem minutter. Avkjøl og sil gjennom en grov sil. Nå har du en tykk masse som smaker søtt av vanilje og klementin. (Her kan du senere variere smaken helt etter eget ønske – med vanilje, anis, bær, honning og så videre.)

Mat

BESTANDDELER: En smaksrik væske, eggeplommer, stivpiskede eggehviter og pisket krem.

Pisk eggeplommene sammen med denne massen. Pisk deretter kremen og vend den inn i massen. Stivpisk eggehvitene og sukkeret i en ren bolle. Vend denne eggehvitekremen (som nå heter marengs) inn i massen/smeten over. Nå har du en både fyldig og luftig krem som kan fylles i de halve klementinskallene eller i egnede glass. De fylte glassene/skallene settes ut i kulda eller i fryseren.

Beregn rundt 45 minutter i fryseren, og dobbelt så lang tid på verandaen i minus fem grader, før semifreddoen er klar. Massen kan også rulles i plastfilm og skjæres opp, men da må den være gjennomfrossen og ikke «semifreddo».

Mat

SMAK: Semifreddoen kokes sammen i en gryte før den blandes med eggeplommer.

Brente pistasier: Ha pistasjkjernene i en liten kjele. Varm opp kjelen og dryss over sukkeret. Rør i dette med en liten sleiv til sukkeret er godt karamellisert og pistasiene har byttet farge fra lysegrønn til mørk gyllenbrun. Vipp dem ut på smurt bakepapir til avkjøling. Det er lurt å prøve å spre dem rundt slik at de ikke stivner til en klump. Hvis de skulle gjøre det, er det ikke krise, de kan bare hakkes eller knuses opp når de er kalde.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.