Denne uken har Øyvind laget dryss som ukens rett. Det er kanskje ikke så mange som spiser dryss eller velger vinfølge til dette. Heldigvis har han også tatt med et eksempel på hva drysset kan brukes til. Det er utgangspunktet for ukens vinvalg.

Må ha karakter

Retten er en mild kalvefilet servert med sjysaus med sherry og dryss bestående av gresskarkjerner, sjalottløk, timiantopper og flaksalt. Smaksbildet består av en mild hovedråvare med salt, urtepreget og smaksrikt garnityr og saus.

Vinen trenger her litt karakter, men helst bløte avrundede tanniner og et snev av krydder og urter i samme slengen. I Rhônedalen i det sørlige Frankrike finner vi mange berømte appellasjoner som lager viner i verdensklasse.

Blant de mindre kjente er Gigondas som ligger i den sørlige delen og har berømtheter som Châteauneuf-du-Pape som nabo. Vinene er hovedsakelig laget av Grenache-druer, med mulighet for innblanding av mindre mengder Syrah og Mourvèdre. De kan ofte bli vel alkoholrike og uelegante, men gode produsenter kan lage fine eksemplarer som også tåler litt lagring.

LES OGSÅ: Kokkens simsalabim

Fin avrunding

Ukas vin er Gigondas, Guigal 2009 (best. nr. 3203301, kr 210, basisutvalg). Vinen har en aroma av bjørnebær, solbær, krydder, vanilje og urter. Smaken har markerte, men bløte tanniner, god fylde og en rik krydret frukt.

Sammen med retten er de bløte tanninene akkurat avrundede nok til det sarte kjøttet. Den rike krydderpregede frukten er en god match med strøet som gir vinen god motstand med sin karakterfulle urtepregede smak, og sausen som rundes fint av.