La oss tenke oss tilbake til 1850-tallet: I Tokyos travle gater står sushibodene på rad og rekke. Kokken serverer sushien som fingermat, eller fast food om du vil. Spisepinner, vann og servietter er fremmedord på gata.

LES OGSÅ: UKAS VINTIPS

I stedet henger et kjøkkenhåndkle godt synlig på hver bod. Her kan man tørke av seg på fingrene etter at man har fortært sin daglige sushi. Det som skiller gode og dårlige sushiboder fra hverandre, er nettopp håndkleet. Jo mer møkkete og innsauset det er, jo flere har spist der, ergo er det i boden med det skitneste håndkleet man får den beste sushien.

Følges av Mattilsynet

Etter å ha lest om sushiens historie, forestiller jeg meg at det var omtrent slik det foregikk. I dagens sushispisende Norge er det litt andre kriterier som gjelder. Riktignok bygges det nesten daglig nye sushisjapper med varierende ambisjonsnivå.

Men rensligheten og hygienen blir fulgt med argusøyne av Mattilsynet, og bra er det, nå som sushibarene kan måle seg med kaffebarene i popularitet. Sushiens popularitet er høyst forståelig.

Retten består i prinsippet av en smaksrik, sursøt ris med fisk, kjøtt eller skalldyr på toppen. Servert nylaget, med salt soya og syltet ingefær ved siden av, fremstår smaksbildet som ganske komplett. Man kan spise seg mett eller bare ta noen biter som forrett eller litt sosialspising. Selv med sushi som hovedrett blir man sjelden ubehagelig mett, i og med at dette er et produkt fritt for fett.

Litt teknikk må til når man lager sin egen sushi, men uoverkommelig er det ikke. Her er en enkel start for begynneren. Og når sushien er unnagjort, kan du begynne på de mer avanserte makirullene, men det tar vi en annen gang.

Mat

ENKELT: Fisk presses fast oppå ris, og vips er sushien din klar.

Slik gjør du det

Start med risen, som skylles i iskaldt vann i en bolle i ca. 20 minutter. (Mens du gjør dette, kan du begynne å lage riseddiken.) Hell risen i en sil og la den renne fra seg. Ha risen og det oppmålte vannet i en liten riskoker. (Riskoker får du rimelig i mange butikker). Kok risen til riskokeren stopper, og la trekke i fem minutter. Slå deretter risen ut på et fat og løs den opp med en tresleiv eller lignende.

Riseddiken kokes opp med salt og sukker. Hell 0,5 dl av eddiken over den varme risen mens du løfter og blander risen med sleiven. La risen avkjøles til 20-30 grader. Form små, avlange risboller med hånden. Innimellom kan du gjerne dyppe fingrene i en skål med litt iskaldt vann og noen dråper riseddik. Da klistrer ikke risen seg så mye til hendene når du holder på.

Mat

RISKOKER: Praktisk og rimelig utstyr som sikrer perfekt kokt ris.

Fisken skjæres i 5– 7 mm tykke skiver. Skjær dem gjerne slik litt på skrå, slik at skiven blir minst like stor som risballen. Press skivene fast over risbollene.

Kamskjellet skjæres nesten igjennom og deretter helt igjennom. Da får man noe som kalles en butterfly: to skiver som henger sammen på midten. Disse presses også fast over risboller.

Som tilbehør serveres soyasaus, wasabi og syltet ingefær. Bland en liten bit wasabi i soyasaus i en skål. Wasabi er en fryktelig sterk pepperrot, så smak deg fram til hvor sterk du ønsker soyasausen din. Dypp sushibiten – med fisken ned – i soyasausen. Grunnen til at man dypper sushi med fisken ned, er risen ikke skal trekke opp store mengder soya som en svamp.

Mat

KAMSKJELL: Korrekt oppskåret ligner de sommerfugler.

Det er kun fisken som skal få noen dråper. Ingefæren renser man munnen med mellom bitene, ikke samtidig. Så da vet du det.