Mange tenker på salat som noe grønt man ikke blir ordentlig mett av. Men slik trenger det ikke være!

Del på Facebook

Terrassevennlig

I en salat kan man kombinere proteinrike ingredienser som kjøtt, fisk, skalldyr og ost. Dette gjør salat godt egnet både til lunsj, som mellommåltid og som en lekker middag.

I ukas terrassevennlige vårsalat har jeg, i tillegg til fargerike salater, brukt gode, små tomater, grønne bønner (kan gjerne byttes ut med asparges), pinjekjerner og den franske, hvite geitosten chèvre.

Denne geitosten har ingenting å gjøre med den norske, søte og fete brunosten vi bruker på brødskiva. Derimot er den, i likhet med brie, kategorisert som en hvitmuggost.

Kritisk punkt

Chèvre har en nydelig salt og syrlig smak. Den er tørr i konsistensen når den er kald, og det er det som gjør den så utrolig godt egnet til vårt formål: Steking. Her tar chevren rollen som salatens protein og primadonna på en solid, men elegant måte.

Steking av chèvre skal foregå i en nonstick-panne, og osten skal kun stekes på én side. Dette er et viktig og litt kritisk punkt! Når chevren er varmet, legges salaten opp på en egnet tallerken på en tilfeldig måte, og overøses med verdens enkleste og mest allsidige dressing: grov sennepsvinaigrette. Denne røres sammen på én to tre, og vips så er det klart.

Slik gjør du det

Varm chèvre: Oppbevar chevren i kjøleskap slik at den er kald og stiv når du begynner. Del den opp med et stramt fiskesnøre eller en varm, fuktig kniv i 1,5 cm tjukke skiver. Del deretter skivene i fire biter. La en nonstick stekepanne bli god og varm. Legg bitene i pannen med litt mellomrom og trekk pannen til side etter ti sekunder. (Har du mange biter, gjør du dette i to operasjoner.) Sett pannen på et kaldt underlag slik at den mister temperaturen fort. For eksempel en flislagt benk eller gulv, eller på en kald våt klut. La chevren ligge i pannen i to minutter etter at pannen er tatt av, da løsner osten fint og er medium varm. Chevren skal bare stekes på én side.

Salaten: Riv opp salaten i store biter som skylles godt i kaldt vann. Salaten kan gjerne ligge 15 minutter i vannet. Løft salaten opp av vannet og se om det ligger mye rask i vannet og sand på bunnen. Gjør det det, må du skylle den en gang til. Har du ikke en salatslynge, burde det være en sommergave til deg selv. Salatslyngen gir deg et perfekt utgangspunkt for en perfekt salat.

Vinaigrette: Rør sammen løk, olivenolje, eddik, sennep, salt og sukker med en skje. Nå dannes det en emulsjon, det vil si en tykk dressing. Dressingen skal helles over den rensede salaten rett før den legges opp på tallerken, eller når den ligger på tallerken.

Pinjekjernene ristes i tørr panne. Grønne bønner og røde tomater deles i to. Bønnene kokes i to minutter i én liter vann med to spiseskjeer salt i. Hell av vannet og skyll bønnene til de er kalde. Tørk av og legg dem opp sammen med salat, tomat og ristede pinjekjerner. Chevren legges på toppen til slutt.