Spansk smaksbombe

Godt til middag, lunsj eller tapas.

Godt til middag, lunsj eller tapas. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Fra Barcelonas travleste tapasbar kommer denne smaksrike tortillaen.

DEL

For noen år siden fikk jeg æren av å jobbe en dag sammen med selveste Pep på Barcelonas travleste og beste autentiske tapasbar, «Cal Pep». Opplevelsen av å få jobbe på stedet med 20 meter kø fra lunsj til langt på natt, skuffet ikke en forventningsfull kokk fra Norge.

Del på Facebook

Droppet sitronen

Kvelden før jeg skulle jobbe hos Pep, spiste jeg der. Pep serverte med største stolthet noen sjeldne dyphavsgambas bakt etter alle kunstens og tradisjonens regler i en cocotte med havsalt. Disse skapningene får man sjelden tak i, og de bør ærbødigst spises akkurat slik de serveres, fant jeg ut ...

Men før jeg kom så langt, fikk jeg det for meg at noen dråper frisk sitron sikkert kunne være godt på tre store reker bakt i salt. Så jeg spurte servitøren om det var mulig å få en halv sitron. To minutter senere kom Pep med den halve sitronen, som han satte på bordet mens han snakket høyt og iltert til min spansktalende venn.

I og med at jeg ikke er all verdens stødig i spansk, spurte jeg min venn om en oversettelse, og fikk følgende setning servert ordrett: «Hvis han gjøken der har en dråpe av denne sitronen på gambasen, hopper jeg over bordet og river hue av ham.»

Mat

SMAKSRIKT: Løk og chorizopølse gir masse smak til tortillaen.

Anerkjent kokk

Vel, jeg spiste dem slik de var, noe jeg ikke angrer et sekund på. Det er en av de beste og reneste smakene jeg har vært borti. Sitronen ville tatt fullstendig knekken på egensmaken til de sjeldne gambasene.

Den situasjonen beskriver denne stolte, markante personligheten Pep ganske godt. Tapasbaren hans er kjent for høy stemning og svært rustikk, smaksrik og god mat. Ukas rett, en smaksbombe av en tortilla, er derfra.

Den kan serveres som én av mange småretter, eller som middag eller en fin lunsj i helgen. Pep lager tortillaene i porsjonsstørrelser, men det funker fint å bruke en større panne til fem– seks personer også. En sterk aioli på toppen gir tortillaen det lille ekstra ved servering.

Mat

OMELETT: Tortilla er en rikholdig, spansk omelett.

Slik gjør du det

Skrell potetene og skjær dem i 5 mm tykke skiver. Gjør det samme med chorizopølsa og løken. Ha alt i en stor stekepanne sammen med olivenoljen. Stek dette på moderat varme i rundt 10 minutter, eller til potetene er møre. Ikke rør for mye, da blir det fort bare grapsete i panna. Løken skal bli søt og mør, mens smaken og fargen fra chorizopølsa sprer seg til de andre ingrediensene.

Når dette er klart, kan du gjøre ett av to: Enten ta alt ut av panna og spare det til en annen gang (tildekket i kjøleskap holder det seg i flere dager) eller fortsette med tilberedningen ved å tilsette eggene som er pisket raskt sammen.

Stek dette uten å røre noe mer i panna. Hvis det er litt mye egg i midten av panna, setter du panna inn i ovnen til tortillaen så vidt stivner. Men det er bedre at den er litt rå enn at den blir tørr. Snu tortillaen over på en tallerken eller fjøl og server med noen skjeer aioli på toppen.

Mat

POTETER: Kommer til heder og verdighet i en tortilla.

Aiolien rører du sammen som en majones: Visp sammen eggeplommer og sennep med sitronsaften og litt salt. Tilsett revet/finhakket hvitløk, deretter olje litt og litt, samtidig som du visper kraftig. Til slutt har du en tykk aioli.

Brødet kan du gni med litt hvitløk og sette i ovnen på grillfunksjon, eller riste i en brødrister. Legg tortillaen på brødet, eller hakk opp brødet i terninger og dryss det over sammen med persille og tomater.

Artikkeltags