Gå til sidens hovedinnhold

Slik holder du deg vintervarm

Artikkelen er over 9 år gammel

Varme plagg med inspirasjon fra 1970-tallet er en av vinterens viktigste trender.

Det nytter ikke med ullundertøy hvis ikke det ytterste plagget skjermer mot vinterens vind og kulde. Men hva er jakkemoten for den kommende mørkesesongen?

For menn er den sterkeste trenden funksjonelle jakker, gjerne i en av naturens farger. Her dominerer klassiske ytterplagg som dunjakker, dyffelcoat og parkas, som alle skal rekke halvveis ned på låret.

For kvinner er det mye av det samme. Klassiske, lange og ensfargede dunjakker, ulljakker og kåper, iblandet impulser fra 1970-tallet.

Rødt for damene

Kine Dreyer, PR-koordinator og showroom-ansvarlig hos HM, meddeler at 1970-tallsinspirasjonen er en av de viktigste trenden denne vinteren.

– Det skal være lengre plagg, vide bukser og komfortable strikkeplagg. Over dette passer en klassisk kåpe eller en fuskepels perfekt. En klassisk kåpe går til det meste, og er en fin måte å oppdatere garderoben på. Med fuskepels får man en elegant og mer 1970-talls «jetsettlook», som også preger motebildet denne sesongen, forteller Dreyer.

Fargene går mye i svart, militærgrønt, beige, brunt og marineblått. I tillegg er rødt en utpreget farge for damenes jakker denne vinteren.

Høstens herremote har fokus på enkelhet og funksjon, ifølge Dreyer.

– Det handler om å skape sin egen, personlige stil og matche sesongens motemusts med klassiske favoritter. For eksempel er en grovstrikket hals eller en rustikk parkas tøft over en klassisk dress. Skal du skaffe deg en jakke i vinter er det parkas og dunjakker som står sterkest denne sesongen. Dette er tidløse jakker du kan bruke neste vinter også.

Parkas og dyffelcoat

Det trendsettende, svenske herremagasinet King har slått fast at parkas og dyffelcoat er på topp for menn denne vinteren. Inspirasjonen er hentet fra friluftsliv og ekspedisjoner, ifølge Kings moteredaktør Claes Juhlin.

Begge jakketypene er halvlange og med hette. Dyffelcoat var opprinnelig et sjømannsplagg som først dukket opp hos britiske Royal Navy under første verdenskrig, men har senere blitt forbundet med college- og preppystilen.

– Parkas har vært i motebildet et par vintersesonger nå, men det er nytt at dyffelcoat er tilbake, sier Ranveig Bråtveit, moteredaktør i FHM.

I tillegg er lange dunjakker – og dunvester – riktig. De kan gjerne ha skinndetaljer på skuldrene eller brystlommen.

Samme tendenser

– Vi ser ikke så mye av korte jakker, bortsett fra collegejakker og en slags flygerjakke, eller «bomber jacket» på engelsk, i ull og med lumberjackruter. Disse skal være litt mer fargerike, mens trenden ellers er ensfargede jakker, legger hun til.

Audun Strand, daglig leder hos Utro i Oslo, ser de samme tendensene.

– For begge kjønn går det mye i lange jakker i dun og ull. Det er mest naturfarger, som mosegrønt og jordfarger, samt svart, grått og mørkeblått. Og logoen skal være knøttliten, understreker han.