Gå til sidens hovedinnhold

Forfatteren fortryller med sin særegen poesi og tankegang

Det er Beatrice Tessmer som anbefaler denne ukas bøker for Sandefjordbibliotekene.

Apens år av Patti Smith, oversatt fra engelsk ved Brit Bildøen, Samlaget, 2020, nynorsk

2016 var et trist år for Patti Smith. Hun må ta avskjed med to av bestevennene sine, og Donald Trump ble USAs president. I «Apens år» tar hun leseren med på en reise gjennom USA. Hun snakker med mennesker og støvlene sine, og blander sine drømmer og fantasier uberegnelig med virkeligheten. Det er alltid overlatt til leseren å finne ut om hun beveger seg i drømmeverden sin eller i realiteten. Smith fortryller med sin særegen poesi og tankeganger, fyller fortellingen med livsvisdom og humor. Man kjenner hennes urokkelig håp mellom linjene. «Just kids», «M Train» og «Apens år» danner sammen et berørende portrett av kunstneren Patti Smith og hennes univers.

Mellom verden og meg av Ta-Nehisi Coates, oversatt fra engelsk av Bodil Engen, Heinesen Forlag, 2016

Boka er et lidenskapelig og samtidig smertefullt manifest mot rasisme. Coates' tekst vever amerikansk historie sammen med den personlige livshistorien hans. Hovedtemaet er rasisme og hvordan den amerikanske identiteten og landet er bygd på den. Afroamerikanske slaver skaffet Amerikas rikdom og dør som frie borgere på amerikanske gater i dag. I dagens Amerika viser undertrykkelsens ideologi og ikke friheten seg. Teksten er en oppfordring til folk om å sette seg inn i fortiden, for å kunne utvikle en bevissthet om rasistisk diskriminering og bekjempe den. Boka er en viktig appell til Amerika om å møte sin egen fortid og endelig bearbeide den. Coates er en sterk og aktuell stemme og teksten er mer relevant enn noen gang!

Bakterienes forunderlige verden, av Jessica Lönn-Stensrud, Universitetsforlaget, 2016

Boka er en spennende og engasjerende reise i bakterienes verden. Forfatteren forteller på fengende og underholdende måte om hvorfor bakteriene er så viktige for menneskene. Bakterier finnes på de utroligste steder, noen av dem kan lyse i mørket, de hjelper oss med å fordøye og beskytter oss. Vi har mengder av bakterier over hele kroppen. Uten disse små hjelperne kunne vi ikke overleve. Vi må ikke være redd dem. Derimot bør vi være skeptiske til antibiotikaresistens, som har oppstått de siste årene. Forfatteren forklarer i boka hvordan vi kan ta bedre vare på bakteriene og oss selv. Lönn-Stensrud har en doktorgrad i mikrobiologi og jobber med forskning og forskningsformidling på Realfagsbiblioteket ved UiO.

FLERE TIPS: En skarp og tankevekkende bok – anbefales på det sterkeste

Boktips: «Kommer jeg til å dø? – sånn?»

Du finner mange gode leseropplevelser på sb.no: HER.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.