Om å skrive av Patti Smith, oversatt av Siw-Anita Kirketeig, Samlaget 2018

I denne banebrytende boka deler en av verdens fremste artister en detaljert oppsummering av sin kreative prosess, inspirasjoner og uventede forbindelser. Boka er et manifest av hennes besettende kjærlighet for kunst, og det tar oss med på en reise hvor vi kan utforske de litterære kildene hennes. Vi drar gjennom Syd-Frankrike til Camus sitt hjem. Vi besøker hagen til den store forleggeren Gallimard, hvor åndene til Mishima, Nabokov og Genet fremdeles mingler. Hun oppsøker graven til Simone Weil, og gater i Paris fra Patrick Modiano’s romaner. Om hun skriver på café eller på toget, forfatterens åpenhjertelige dagbok engasjerer, og glitrer av hennes lysende og originale håndverk.

Kyberiaden av Stanislaw Lem, oversatt av Arne Moen, Gyldendal 1981

Klassisk science-fiction litteratur lever fremdeles, og særlig Stanislaw Lem som opplevde sin renessanse med LEMiADEN som gikk av stabelen på utestedet Blå i Oslo nå i september, i anledning hans 100 års dag. Stanislaw Lem er en av Polens største, og en av verdens viktigste, sci-fi forfattere. Lem ble verdenskjent med klassikeren Solaris, som drøfter menneskets plass i universet, og som både ble filmatisert og iscenesatt for teater, og nylig utgitt i en ny norsk oversettelse. Kyberiden forener på et mesterlig vis flere genre: dystopi, eventyrlig fantasi og en filosofisk fortelling. Denne ganske morsomme novellesamlingen er også en appell om å vise mer måtehold og humanistisk etikk i vår tro på teknologiens makt.

Den malte fuglen av Jerzy Kosinski, oversatt av Per Wollebæk, Cappelen 1966

Den meget omtalte og rystende boka av Kosinski, polsk eksilforfatter, og en av de fremste representantene for sin tid, ble nylig filmatisert av Václav Marhoul. Boka har fått flere priser, og er verdt å sette søkelyset på. Den er en av de bøkene som har gjort størst inntrykk på meg. Den er et naturalistisk og brutalt studium av menneskelig bestialitet, vold og maktmisbruk i en krigsherjet virkelighet. Der en jødisk gutt blir utsatt for systematisk mishandling og tortur, og vitne til stadig nye grusomheter, for til slutt selv å bli delaktig i grusomhetene. Traumene, forårsaket av overgrep, blir til arr og åpne sår som fester seg, og noen ganger blir de til aggresjon.