Skummelt at vi ikke bruker nok penger på Forsvaret. Er vi sikre på at Trump kommer oss til unnsetning?

Penger til forsvaret: Problemet er at leser du videre i regjeringens forslag til finansiering, skal forsvaret slankes med 40 milliarder i samme periode, skriver Arve Høiberg. Arkivfoto: Gjengangeren

Penger til forsvaret: Problemet er at leser du videre i regjeringens forslag til finansiering, skal forsvaret slankes med 40 milliarder i samme periode, skriver Arve Høiberg. Arkivfoto: Gjengangeren

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

«Trump vil ikke garantere at USA støtter Nato-land som blir angrepet om han blir president. Må vurdere om landene har «oppfylt sine forpliktelser til USA».

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Dette kunne vi lese i Dagbladet 21. juli.

Trump fortsatte med å sette spørsmålstegn om han som president automatisk ville forlenge sikkerhetsgarantien til de øvrige 28 medlemslandene i NATO, en forsikring Norge har basert all sikkerhetspolitikk på siden 1949.

Et angrep fra Russland på våre baltiske naboer ble brukt som et eksempel på en situasjon hvor Trump først vil vurdere om de gjeldende nasjonene har oppfylt sine forpliktelser til USA, før han som president vil bestemmer seg for om USA skal komme til unnsetning.

Den samme Trump har tidligere sagt at han vil ha slutt på at USA tar på seg en rolle som verdenspoliti. Hva da med Norge? Vi deler også grense med Russland, på samme måte som de baltiske land. Hva da med den nye langtidsplanen som regjeringen nå har fått på bordet? Forsvarssjefen ber om 180 milliarder de neste 20 år for å opprettholde et minimum av forsvar. Høyre og Frp har så langt sagt 165 milliarder. Problemet er at leser du videre i regjeringens forslag til finansiering, skal forsvaret slankes med 40 milliarder i samme periode. Regjeringen er dermed kun villig til å finansiere vårt forsvar med 125 milliarder de neste 20 årene. Tåkeprat fra ivrige Høyre- representanter i pressen kan ikke skjule fakta.

Og midt opp i dette kommer herr Trump med sine tydelige beskjed.

Er dette nye tanker fra USA?

Nei, USA er lei av å måtte ta regningen og se at andre NATO- land ikke følger opp sin forpliktelse om å bruke to prosent av BNP til forsvaret. Norge er i dag helt nede på 1,4 prosent.

Vi må huske at det er ingen automatikk i artikkel 5. USA vil selvsagt, i et virkelig tilfelle, vurdere om det er i deres interesse å hjelpe eller ikke. Hvorvidt en alliert har oppfylt dine forpliktelser til USA eller ikke vil jo uansett være en subjektiv vurdering fra USAs side og vil i tilfelle bare være et vikarierende argument for å dekke over realpolitiske avveininger.

Forestillingen om at dersom vi innlegger oss fortjenester hos USA, så vil amerikanerne være forpliktet til å gjøre gjengjeld ved å komme oss til unnsetning når vi ber om det, er ensbetydende med å gjøre opp regning uten vert.

Større er dermed sannsynligheten får å få hjelp om vi holder vårt territorielle forsvar i orden, fordi det bidrar til å redusere alliertes kostnader og risiko ved å komme oss til unnsetning. Om vi vil få hjelp eller ikke, vil uansett avhenge av realpolitiske vurderinger. En sikkerhetspolitisk krise i Norge vil ikke komme i isolasjon fra resten av Europa. NATO har begrensede militære ressurser, og det er et åpent spørsmål, avhengig av situasjonen, om vi vil få prioritet.

Det er og har siden 1949 vært hovedbegrunnelsen for å holde Forsvaret i orden. Likeledes må vi ta på alvor de signaler omverden gir oss.

I verdens rikeste land må vi kunne bruke flere ressurser på eget forsvar.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.