Island har 330.000 innbyggere, hvorav to tredjedeler bor i hovedstaden Reykjavik. Historien kjenner vi fra vikingtida hvor nordmenn etablerte seg på denne geologisk spennende øya. Et folk som over mange hundreår har hatt dårlige levekår. Dette har gjort noe med samfunnet og innbyggerne i dag.

For 15 år siden var det på Island en stor debatt om folkehelse. Vi som er gamle nok til å huske Sportsrevyen på 80- og 90-tallet, smilte litt da vi så treningsforholdene til de islandske fotballspillerne. Det var langs strendene vinterstid, oppvarmet av de varme kildene. I dag ville vi nikke og tenke: Vi i Norge og Sandefjord er blitt akterutseilt. Bare hør her. Barnehager, barne- og ungdomsskoler og videregående skoler har fysiske aktiviteter og trening av lønnede lærere og trenere. Og stikkordet er allsidig trening og svømming i svømmehaller i barnehage- og skolene for alle i aldersgruppen 6 til 17 år hver eneste uke i skoleåret. Fra 2 til 6 ganger i uka avhengig av alderstrinn. En storstilt satsing på idrettshaller ble satt i gang rundt år 2000. Frafallet i videregående har blitt kraftig redusert. Ungdommen er i form. Noe vi selv så da vi var på strendene. 5–6 grader og masse ungdom som spilte volleyball, badet og hadde det gøy sammen. Selvsagt med varmekilder og forhold lagt til rette med garderober, dusjanlegg og idrettsanlegg der folk er.

Det islandske fotballforbundet tok oss imot med åpne armer og fortalte oss alle hemmelighetene sine. De berømmet satsingen innen folkehelse i barnehagene og skolene. Politikerne har prioritert å legge idrettshaller og enkle idrettsanlegg der barna og ungdommen er. Helt inntil deres arena. Barnehagene og skolene. Det er 600 lønnede fotballtrenere på Island. Alle må ha trenerkurs. Også for å trene 4-åringer. 4-6-åringene har allsidig trening 1–2 ganger i uka like etter skoletid der barnehagene er. I videregående er antall fotballøkter i uka 4–6. I tillegg kommer all fysisk trening på skolene. Ingen klubb kan nekte en utøver/elev å begynne i klubben. Alle skal ha like muligheter.

I dag er det 11 storhaller i fotball på Island. 7 av dem med internasjonale mål. Det er idrettshaller, svømmehaller samlokalisert med barnehager og skoler overalt, som det islandske forbundet sa. Denne satsinga har resultert i det islandske idrettsunderet. Bare 15 år etter at politikerne satte i gang denne prosessen.

Lars Lagerbäck er Islands fotballtrener. Han er helten over alle helter. SVGS var eneste observatør på landslagstreningen før EM-sluttspillet i Frankrike. En slentrende svenske satte opp alle fotballøvelsene selv. Og ledet dem med enkle, koselige tilrop. Etter økta tok svensken en kort samtale med hver spiller, tok dem i hånda og gratulerte dem med en fin trening. Ingen journalister. Ingen fotografer. Ingen tilskuere. Utenom oss fra Sandefjord.

Islands fotballtrener tok seg meget god tid i samtale med oss ivrigste fotballelskere fra SVGS. Da vi spurte om hvordan han følte overgangen fra svensk landslagstrener til Islands fotballsjef, var han klar på én ting. Det er to ferdigheter som er ekstreme for islendinger generelt. Arbeidsmoralen. Mental tilstand.

– Ligger Island under med 2–0 i en kamp, er det ingen av spillerne eller jeg som gir opp av den grunn. Vi har to målsettinger sammen. Være verdens beste landslag uten ball i angrep og i forsvar. Gå til i duellene og bruke fysikken som islendingene er kjent for. Husk at spillerne har ballen maksimum 45 sekunder i løpet av en kamp. Resten av tida skal de løpe.

EM er for lengst i gang. Ikke overraskende for oss fra SVGS vant Island sin pulje. På nettopp de ferdighetene som Lagerback fortalte oss. God atmosfære, rolig lagledelse, selvtillit, alt for laget, glede, høy arbeidsmoral preger Islands fotball-landslag. I åttendedelsfinalen er det sagaøyas gutter mot fotballøya Englands helter. Jeg blir ikke overrasket om Lagerbacks menn overlister Hodgsons utvalgte.

Hva kan vi ta med oss til Sandefjord og den nye storkommunen?

Først og fremst må satsingen på folkehelse prioriteres, spesielt for 16-19-åringene. Undersøkelser viser at en av tre jenter i vår region har psykiske lidelser og plager. En av fem blant guttene. Frafallet i videregående skremmer oss som er opptatt av utdanning og å få alle ungdommene ut i arbeid etter endt utdanning. Vi vet at om ungdommen dropper ut, er sjansene mye dårligere for å få et aktivt yrkesliv enn for dem som fullfører vgs. Hva det koster for samfunnet og den enkelte, leser vi daglig om.

All forsking viser at fysisk aktivitet i barnehagene, på barne- og ungdomsskolene og på videregående er faktor nr. 1 for å lykkes. Som Island gjorde for 15 år siden.

I Sandefjord har vi for eksempel nå en debatt om utvidelse av Jotunhallen med en halv hall eller bygge en splitter ny moderne idrettshall på skolens tomt for elevene på SVGS.

Selv om jeg er part i saken, tør jeg å påstå at det er en meningsløs debatt. Selvsagt må idrettshallen ligge der elevene er. Da kan storkommunen lykkes, som Island, med mindre frafall i videregående. Og bedre fysisk og psykisk helse for ungdommen.