«Kill your darlings»

Sandefjord Fotball vandrer på en stram line. Fallhøyden dersom ting ikke går veien, har også blitt høyere. Makter spillere, trener og resten av klubben presset?

DEL

Sandefjord Fotball har lagt ganske mange baller i nettet for å lykkes denne sesongen. Den økonomiske satsingen ligger på samme nivå som fjoråret. Med bortfall av inntekter fra medieavtalen på fire til fem millioner, betyr det at klubben på den finansielle siden styrer mot det største underskuddet i klubbens historie. Fjoråret landet på et minus på rundt 4,2 millioner. Summerer du disse to summene blir det et minus for inneværende år som svir. Derfor har klubben satt seg i en situasjon der opprykk blir ekstremt viktig for å kunne forsvare pengebruken. De reelle inntektene til SF klarer ikke å betjene kostnadene. Det betyr at det er velvilje fra èn enkeltperson som gjør at det kan spilles fotball i den nest øverste divisjonen denne sesongen.

Intensjonene er velmente, fjorårets kaossesong endte på mange måter som en stor optimistisk rus. Inntredenen til den spanske treneren Martí Cifuentes ga signaler om at OBOS-sesongen skulle bli en fin affære. Det ble hentet inn spillere og trenere for å forsterke. Som eneste lag i de øverste divisjonene ble det reist på tre treningsleirer. Alt for å kunne være godt rustet til å kjempe om det eneste som gjaldt:

Opprykk.

Sesongen så langt har ikke bydd på den samme gode følelsen for dem som følger med på fotball og SF. Det har fusket litt, både med skader og i maskineriet. Forsterkningene har ikke slått til slik som ønsket. Spillestilen har ikke hatt den flyten det burde hatt. Appellen og tiltrekkingskraften har heller ikke fylt opp feltene på stadion. Laget kjemper i toppen, det er ikke det. Det er mer hva slags følelse publikum og tilhengere sitter igjen med. Det har blitt sanket poeng, men måten har ikke overbevist. Guttane har kjempet de, all honnør. Det er mer inngangen til, og hvordan de skal lykkes, som kanskje skal få en liten «maracas» i siden. Det har nemlig blitt litt enkelt å forsvare seg mot et av de antatt beste lagene i divisjonen.

Variere

Ballbesittende fotball er konseptet. Cifuentes fikk testet sine teorier i Eliteserien og fikk bekreftet at der fungerer den. Utfordringen er at OBOS-ligaen er annerledes. Det er mer fysisk, og mer fokus på motstanderens måte å spille på. Her mener jeg at Cifuentes bør vise at han har flere innganger enn det han har vist til nå.

Det er en styrke å bli gode på å mestre noe svært godt. Den veien har de begynt på ifølge katalaneren. Det tar tid.

Men: Det er ingen skam å snu. Spanjoler har ikke fjellvettreglene like tett under huden som Ola med ski på beina mest sannsynlig har. Noen ganger må man komme til fjellet ikke flytte fjellet. Det kan være at prinsipper ikke alltid skal følges slavisk. Det kan være at det er på tide å røre litt i gryta. Er det mulig å oppnå ønsket resultat på andre måter, uten å bryte alle grunnprinsipper?

Før sesongen var jeg en av dem som mente at den metodiske tilnærmingen, og den grundigheten som trenerteamet hadde, ville bli det som sikret suksess. Det tror jeg fortsatt på. Men jeg er overbevist om at dersom skal det bli opprykk, må det flere måter for å angripe på, opp på taktikktavla til trenerne.

Det må gå hurtigere framover. Det må våges mer i midtbaneleddet. Det trengs mer mobile og kvikke spillere som truer oftere framover i banen. Gjerne variere mellom dagens måte, og en litt mer gjennombruddshissig variant. Slik som de spiller nå er det kanskje ett av de enkleste lagene å forsvare seg mot. Spillestilen er veldig sårbar for at motstanderen tar bort tempo i spillet. Forsvinner det, forsvinner grunnprinsippet i spillet for SF. Da faller også kamptempo ut og bak dødlinja, og det er kun målteften til Engblom som er med og redder dagen.

Hva er målet?

Jeg er ikke så sikker på at det må handles inn en spiss slik som Cifuentes har mast om lenge nå. Han etterlyste en diskusjon internt om ambisjonene til klubben står i stil med hans egne. Timingen og måten det ble gjort på var nok ikke taktikk på høyeste nivå. Det var noen småforbannede personer i, og utenfor klubben, etter den uttalelsen.

Jeg etterlyser evne til å tenke «hva har jeg og hva kan jeg utrette»? Spill med de kortene du har. Skal Sandefjord Fotball være en del av hans vei videre til en trenerkarrière i en stor liga, da er det i slike perioder som laget nå står i, som styrker CV`en. Det er nå man viser hva slags evner som motivator, taktikker og trener man har.

Innenfor kreative yrker er det et uttrykk som heter «kill your darlings». Det høres brutalt ut, men det handler om å være hard mot seg selv i idé- og utviklingsfasen. Ta bort elementer som man liker godt selv og helst vil beholde, men som nødvendigvis ikke gjør det beste for sluttresultatet. Det er en vanskelig øvelse, men det er en god en. Det resulterer oftere i sterkere budskap, bedre driv og bedre resultat.

Min oppfordring er nettopp det.

Se på hva som er med på å styrke og forsterke laget. Kanskje er det så enkelt som at det er noen «darlings» som bør byttes ut? Hvem gjør laget til en sterkere historie? Hvem står for dramaturgien? Og ikke minst: Klarer hovedpersonen selv å drive fram plottet alene?

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om stort og smått som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags