Fremtiden er her - helt uten regler visstnok

Elsparkesykkel gir mening, men kan du reglene?

Elsparkesykkel gir mening, men kan du reglene?

Du skal ikke ha gått mange skrittene i Sandefjord sentrum før du skjønner at framtiden er her.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det har dukket opp et mylder av nye underlige framkomstmidler i trafikken. En spasertur i sentrum kan arte seg slik:

Utfra venstre dukker det for eksempel plutselig opp en kar i stram frakk og rød sykkelhjelm på et elektrisk rullebrett, han styrer så vidt unna et hull i asfalten før innretningen gir fra seg en hissig pipelyd, blinker blått og mannen suser av gårde bortover fortauet. Noen minutter etterpå holder du på å bli kjørt ned av en jente på elektrisk sparkesykkel i det du går ut av en butikk.

I sommer måtte jeg ha tunga rett i munnen hver gang jeg kjørte forbi en av byens populære campingplasser. Noen barn kjørte rundt utenfor parkeringen der med elektriske olabiler. På travle sommerdager var det ikke godt å vite om det plutselig skulle suse en guttunge utfra bak en parkert bil og rett ut foran min bil. Det heter seg at elektriske kjøretøy kan regnes som sykkel i trafikken, men jeg er ganske sikker på at det ikke innebærer å kjøre på kryss og tvers av en godt trafikkert fylkesvei.

I august holdt en kollega på å bli ufrivillig drapsmann. Han klarte akkurat å stoppe for en 10-11-åring som krysset veien på en rask elektrisk sparkesykkel og som sannsynligvis brøt flere trafikkregler enn antall år han har levd.

Men både kollegaen, jeg og de fleste andre er slik laget, at vi vil helst ikke ta liv av noen – enten vi har trafikkreglene på vår side eller ikke.

Det forsettet skal det bli krevende å holde.

For vel er framtiden her med mange rare elektriske framkomstmidler, som enkeltvis gir mye mening. Klart det både er bedre for miljøet og kanskje også morsommere, å suse av gårde på jobben på en elektrisk sparkesykkel enn å ta for eksempel en stor og tung bil.

Problemet er bare at vi er her fortsatt, vi som går, sykler eller kjører bil. Hvordan skal vi forholde oss til alt dette? Hvordan ser vi hvilken sparkesykkel som er elektrisk? Hvordan kan vi vite på forhånd om en tiåring på elektrisk sparkesykkel kan trafikkreglene eller ikke? Og hva hjelper det dersom han eller hun bare kjører deg rett ned på fortauet?

De dukker opp lynfort. Håper jeg rekker å reagere.

Det er også de som har kjøpt ulovlige sparkesykler til barna sine, og der sykkelen går langt raskere enn 20 km/t. Hvordan kan jeg som bilist ha noen som helst mulighet til å stanse om en slik plutselig suser ut rett foran bilen? Eller hvordan skal jeg som fotgjenger rekke å kaste meg vekk dersom de kommer i full fart på fortauet?

Da vet jeg at jeg ikke vil rekke å reagere.

LES OGSÅ: NAF er bekymret for farlig og ulovlig kjøring – Helene er glad i elsparkesykkelen sin og tar hensyn

Vet forresten foreldre som sender barna sine av gårde på ulovlige elektriske sparkesykler at det kan ende katastrofalt? Og at de i så fall står uten forsikring?

Trafikkofre vil fortsatt få erstatning, men ved de som eier en slik at de vil få et regresskrav som mest sannsynlig vil legge resten av livet deres i økonomisk ruin?

LES MER OM DET HER: Er ikke elsparkesykkelen innenfor reglene kan du bli gjeldsslave for livet

Tidligere denne måneden fikk vi vårt første tragiske dødsfall der en elsparkesykkel var involvert. En mann i 40-årene døde etter en sparkesykkelulykke på Senja. På Oslo Legevakt melder de om rekordmange skader relatert til elsparkesykkel i august. Det er ingen grunn til å tro vi slipper billigere unna i Sandefjord.

ANDRE MENINGER:

Bli politiker – men bare dersom du er pensjonist eller kan bli frikjøpt!

Ja, du er rasist

Ikke pek, gå og vask henda i stedet! Verden er avhengig av det

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken