LUFTMADRASSPADLERE: Mikkel Soya Bølstad og Marius Nergård Pettersen har skrevet bok og opprettet nettstedet mikroeventyr.no.
Vibeke Bjerkaas

FRITT FRAM: «Spille badminton på luftmadrass»

Livskvalitet handler om å samle på gode minner og opplevelser. Det er litt enklere å få dreisen på når det er ferie.
Publisert

Det er deilig å være prioritert. Det skjer et par ganger i året faktisk. Uke 8 og uke 40. Da er mange av oss prioritert. Det handler selvfølgelig om høstferien – og nå vinterferien.

Mange arbeidsgivere prioriterer fri til familier med barn. Tommelen opp og fjær i hatten til dem.

De som har barn i skolealder må praktisere slike mellomferier på et eller annet vis. På barneskolen er det alternative tilbud, dersom man ikke har anledning til å ta hele uka fri fra jobben, men det er stusslig å sende ungene av gårde til et redusert tilbud. Det vil si; en skolefritidsordning med veldig få lekekamerater til stede. De ansatte gjør så godt de kan med alternative og lystbetonte oppgaver, småturer og kanskje en film i ny og ne. Men samvittigheten gnager en mor og far, dersom man ikke finner på noe ordentlig med egne barn. De fortjener kvalitetstid med foreldrene, og uke 8 er som skapt for slik aktivitet.

Så hva er ordentlig nok? Reise er fint.

Vi reiser et sted det er varmt og godt, eller et sted ungene kan stå på ski, nedover eller bortover. Kakao, appelsin, roser i kinn eller oppblåsbare pingviner, bølgebrus og iskrem-bart.

Spør du ungene selv er det ikke sikkert de ønsker å reise så langt. En tur i svømmehallen, innom biblioteket eller på kafé kan være opplevelse nok. Eller planlegg et mikroeventyr. Ta fram et kart over Sandefjord eller Haukerød, for den sakens skyld, og lek «sett hale på grisen».

Når alle har fått satt ned et punkt hver seg, kan dette være et godt utgangspunkt for en spennende oppdagelsestur.

Kanskje ikke så lurt å campe i private hager, men ta nærmeste lovlige og tilgjengelige plass. Vær og føreforhold kan være en utfordring, men vi nordmenn er som kjent født med ski på beina – og det heter seg at det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær.

Så er det bare å leke Roald Amundsen, gå gjennom litt historie om polfarere og ta hensyn til fjellvettreglene!

Jeg ble skikkelig fascinert under et foredrag på Scandic Park hotell i fjor. Der fortalte Mikkel Soya Bølstad og Marius Nergård Pettersen om sine mikroeventyr. Ifølge dem er det små, kortreiste ekspedisjoner i nærmiljøet med varighet på mellom ett og tre døgn. Perfekt for den ene helgen i vinterferien. Eller, dersom det gir mersmak, så rekker dere til og med tre av dem!

Turen som festet seg fra foredraget, var elvepadling i lokalvassdraget – på luftmadrass. Det plasserte meg umiddelbart tilbake i egen barndom.

Man kan ha mye moro med to luftmadrasser og et badmintonsett i nærmeste badevann. Ikke så praktisk å fly ut på isen med dette nå. Men de fleste har, eller kan låne seg et par ski og en ryggsekk. Aking på alternative framkomstunderlag, kan gi mye latter og løye.

Hva jeg skal gjøre? En tur til besteforeldre, på biblioteket og innom middag for en hundrings – da er mine fridager brukt opp og ungdommene kan spille, chille, og gjøre andre ting som de heller vil bruke fritiden sin på ...

LES GJERNE: – Er det jaktsesong på luftmadrasspadlere?

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.