Historisk lykketreff

GOKSTADSKIPET: Vikingskipshuset på Bygdøy er et av våre mest besøkte museer – fordi det ligger i Oslo.

GOKSTADSKIPET: Vikingskipshuset på Bygdøy er et av våre mest besøkte museer – fordi det ligger i Oslo. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Noen mener vikingskipene aldri burde vært sendt til Oslo. Takk og pris de ble.

DEL

SkråblikkDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Busser og biler fyller parkeringsplassen på Bygdøy. Utenfor inngangen står et hundretalls besøkende i kø. Inne er det smekkfullt. De er langtfarende eller kortfarende turister. De er norske, lokalt boende, eller østlendinger, noen av dem som guider for eget besøk. Noen kommer kanskje fra Trøndelag, Sogn og Fjordane eller Finnmark.

De vil alle se landets mest unike museum – Vikingskipshuset.

Nåja. «Mest unikt» kan diskuteres. Noen mener Nidarosdomen, som ikke er et museum, men en kirke. Noen mener Munchmuseet, andre Maihaugen på Lillehammer. Andre kan peke på Kon Tiki-museet, Oljemuseet i Stavanger eller Hermetikkmuseet.

Eller de kan vise til Norsk Folkemuseum, også det på Bygdøy, og vårt eget Hvalfangstmuseum.

Det er forskjeller her.

Munch oppholdt seg riktignok i Åsgårdstrand, men først og fremst levde og virket han i Oslo. Det var også til Oslo, landets hovedstad, han donerte sine arbeider.

Nidarosdomen må ligge der den ligger, i motsetning til Gol stavkirke som ble flyttet til Bygdøy, fordi lokalbefolkningen ikke fant det bryet verd å beholde det gamle trevirket.

Det ville vært meningsløst å legge Maihaugen til et annet sted enn Lillehammer. En plassering av Oljemuseet i Fredrikstad, som en kompensasjon for harryhandelen, ville framstått snodig. Og Hermetikkmuseet i Stavanger? Vel, det hadde vel ikke vært mange i kampen om det.

At Hvalfangstmuseet ligger i Sandefjord faller i samme kategori. Det var dessuten også, som i Munchs tilfelle, takket være en donasjon – fra Lars Christensen.

Vikingskipene ble gravd fram og ut på slutten av 1800-tallet. At Oseberg- og Gokstadskipet skulle fraktes til Oslo kom det ingen sterke innvendinger mot.

Det er nå en gang slik at vi har en hovedstad - som trenger flere attraksjoner, et sted vi kan konsentrere turistene, så de slipper å bli busset nedover, oppover eller bortover.

Med slik bussing ville de ikke ha kommet.

Vi kan selvfølgelig mene at turistene ikke burde ha kommet. Men da kan vi samtidig mene at all turisme er negativt. Det kan vi selvfølgelig også mene.

Men skal vi ta vare på vikingskipene og forskningsmiljøene rundt dem. Skal vi vise fram det de fleste av oss er stolte av, så kunne ikke Bygdøy vært bedre sted. Vi ville aldri, i lille Vestfold, ha klart det selv.

I stedet kan vi glede oss over ildsjelene i Tønsberg og Sandefjord som vedlikeholder og videreutvikler vår vikinghistorie gjennom bygging av nye vikingskip med gamle håndverktradisjoner, og drift av disse skipene.

Nå skal det bygges et nytt Gokstadskip - i Sandefjord og Tønsberg. La oss glede oss over det.

Og ta et stolt, nytt besøk til Vikingskipmuseet på Bygdøy, i hvert fall etter at museet får sin planlagte og store utvidelse i 2020.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.