VALG: Når svenske velgere nå skal velge politikere til Europaparlamentet er det én sak som er viktigere enn andre – klimaet.
Paal Even Nygaard

Norske velgere ser på Norge som så lite, ser på det norske folk som så få, at det ikke utgjør noen forskjell hva enn vi gjør.

Her hjemme er det for eller imot bompenger før lokalvalgene. Ute i Europa, Sverige inkludert, tenker de større og ser framover.
Publisert

Gøteborg mai 2019: Over hele byen henger plakater i forkant av det nært forestående valget til 751 representanter i Europaparlamentet, vårt kontinents svar på Stortinget.

Og hva er svenske velgere opptatt av? Og svenske partier opptatt av å svare på?

Først hjem.

Her hjemme, altså i Norge, men ikke nødvendigvis i Sandefjord, er folk, til en viss grad, opptatt av høstens valg til kommunestyrer og fylkesting. I svært stor grad er det særdeles én sak folk er opptatt av.

Bompenger.

Nordmenn er opptatt av bompenger i den grad at de danner énsakspartier, eller bygdelister som det kalles på bygdene. De går til valg på én sak – motstand mot alle former for å la bilistene betale for veiene de kjører på.

Joda, og la gå. Det blir dyrt for mange. Det er belastende og urettferdig at mindre bemidlede, småbarnsforeldre og altmuligorganiserte barn og unges foreldre skal måtte betale for nødvendig kjøring hit og dit i samme grad som godt betalte slipsbrukere og rånere av ymse slag.

Men behøver vi disse nye veiprosjektene? Er det mulig å subsidiere kollektivtransport, elsykler og gående, slik at trafikken reduseres og behovet for flere og dyrere veier bortfaller?

Er svaret ja blir det også en klimagevinst – for dem som mener det er påkrevet.

I motsetning til bompengeopprøret i Norge, er svenske europavelgere opptatt av noe helt annet. Klima og miljø er den aller viktigste saken før valget 26. mai, sier svenske velgere.

Klimatet, sier svenskene.

Med det sier de også at det er framtida som betyr noe, ikke kortsiktige lommebøker. Med det sier svenske velgere at arbeidsplasser er viktige, men at det ikke vil være jobber igjen om framtida går føyken.

Det vil ikke være noe igjen om framtida går føyken. Deres barn og barnebarn kan bare glemme framtida om ikke grep tas, mener svenske velgere.

Norske velgere resonnerer ikke som svenskene. De fleste norske velgere ser på Norge som så lite, ser på det norske folk som så få, at det ikke utgjør noen forskjell hva enn vi gjør på klimafronten.

Norske velgere velger å rase mot noe så nærsynt som bompenger.

Norske fiskere gjorde noe liknende i 1994. Mens Dæhlie & co herjet på Lillehammer, påsto norske fiskere at utenlandske fiskere illegalt ville tømme Nordsjøen. Samtidig fortalte andre yrkesfiskere undertegnede om utstrakt juks med kvoter, blant annet der torsk ble oppført som sei fordi torskekvoten var tømt og fiskemottak tok bort nuller fra makrellvekta. Som de fleste vet er kiloprisen høyere for torsk. Og makrellbestanden så stor at ingen merker forskjell.

Et par-tre år senere ble det avslørt at jukset faktisk var tilfelle.

Bare internasjonalt samarbeid og avtaler kan redde oss, ikke nasjonalisme og isolasjon. Bare kunnskap, og et ønske og vilje om det, kan redde oss, ikke skylapper og uvitenhet.

Så la oss se til Europa. La oss se til idealene for EU, FN og mellommenneskelige forhold.

La oss se til Sverige.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken