Helt matt av mat i pakker

MATT AV MATPAKKER: Tre skiver med smør, uten ost men gjerne med skinke eller én skive med prim og smør klappet sammen og delt? ILLUSTRASJONSFOTO: Olaf Akselsen

MATT AV MATPAKKER: Tre skiver med smør, uten ost men gjerne med skinke eller én skive med prim og smør klappet sammen og delt? ILLUSTRASJONSFOTO: Olaf Akselsen Foto:

Så er vi i gang igjen med smøring av brødskiver, stablet med mellomleggspapir og helst ikke pakket i plast.

DEL

Med en familie på fem og forbud mot å si «jeg liker ikke», blir det en del omskrivninger for å komme i mål med varierte matpakker fem dager i uka.

Smaken er som kjent som baken, ikke ukomplisert. Så er det barn, og ungdommer. De forandrer smak stadig vekk. Matpakkesmøring må læres og utvikles – og ikke hjelper alle matbloggerne til, med sine kunstferdige forundringsbokser uten rester av miljøgifter.

Matboksen betydde mye i en periode. Jeg klarer fremdeles ikke å fatte hvorfor noen produsenter lager bokser som barn ikke klarer å åpne, eller bokser med lokk som spretter opp helt på egen hånd, slik at innholdet ramler ut i sekken.

Da jeg begynte å smøre matpakker var kjøkkenbenken badet i solskinn og gullungene spiste alt de fikk. Men det gikk ikke mer enn ett år eller to, så kunne bestillingen lyde; To skiver. Én med makrell i tomat og prim sammen, og én med leverpostei og Nugatti sammen.

– Sikker?

– Ja. Kjempegodt, syntes yngstemann.

Så skjedde det saker. Vi var innom små gulrøtter, mini-yoghurt og brød uten frø. På barneskolen var det ok med leverpostei, ulovlig med sjokoladepålegg og ekkelt med egg. Det luktet promp. Makrell i tomat var heller ikke greit, ikke i et klasserom!

På ungdomsskolen skulle det ikke smøres matpakke på tirsdager, for da var det skolekjøkken. Det heter ikke det nå. Mamma du er gammeldags. Det heter mat og helse. Og husk vi må ha forkle!

Etter 10 år kom det klager på maten i boks: For tørt brød på fredag og for mye svett gulost. Syltetøy er greit på mandager men ikke hele uka – og hvorfor fikk jeg saltpølse? Det er jeg ikke begeistret for! I dag ble lunsjen helt feil. Jeg tror jeg fikk min brors matpakke. Det var smør på skivene ... og agurk er og blir en slapp affære under mellomleggspapir. Nei til agurk, også.

Mor rykker tilbake til start på nytt og på nytt, og forsøker å huske. Eldstemann vil ikke ha prim, og ikke smør, men det vil yngstemann gjerne ha. Så kan eldstemann godt ta Nugatti i sammenklappet skive (men da får jeg dårlig samvittighet), smøreost er greit – men ikke med bacon. Men bacon alene er kjempegodt. Som om vi har det hver dag ...

Yngstemann er bare begeistret for Nuggatti med luft, ikke noe annet søtt pålegg. Jo forresten. Fløtemysost går greit.

Jentungen vil helst ha lefser, salat og frukt. Hva skal vi med alle disse kjedelige brødskivene, egentlig? Jeg kjenner på meg at hun har et poeng og det er det laget sang om.

«Det er ikke morsomt å spise sin mat, når den ligger i pakke og ikke på fat», sang Knudsen og Ludvigsen.

Moroduoen Are og Odin på NRK radio har forresten laget sin versjon av Mattpakkevisa, som er tilpasset allergikere og de med matintoleranse. Denne visa er innom nøtter du kan dø av, egg som gir kløe, toalettbesøk etter glutenbrødspising og rekeutslett.

Så langt er det bare én type brød som gir mageknip hos oss. Dette må jeg huske på at jeg ikke kjøper mer av ...

Og apropos matpakkeviser. Matpakkeidébanken i øvre etasje er tom. Så neste gang jeg ikke får hjelp til forslag om pålegg og skiver, så tar jeg Lynni Trekreems «No æ det punktum finale, du får smøre brødskiva di sjøl (for æ ska færa på tur til Mexico ...)»

«Omnia sunt ingrata», utakk er verdens lønn. Godt det er kantine på jobben til far og mor.

Artikkeltags