Til min udødelige elskede: – Ta en florin og kjøp deg roser og noe fint

HISTORISK KJÆRLIGHETSERKLÆRING: Ludwig van Beethoven ble stadig forelsket. Under åpningen av jubileet som hedrer ham, ble deler av et kjærlighetsbrev til en ukjent kvinne lest opp. Bildet av Beethoven er tatt i verdens eneste sansekirke ved Signo i Andebu.

HISTORISK KJÆRLIGHETSERKLÆRING: Ludwig van Beethoven ble stadig forelsket. Under åpningen av jubileet som hedrer ham, ble deler av et kjærlighetsbrev til en ukjent kvinne lest opp. Bildet av Beethoven er tatt i verdens eneste sansekirke ved Signo i Andebu. Foto:

For ikke mange dagene siden var jeg en tur i Andebu for å høre, og ikke minst føle, en konsert av Ludwig van Beethoven.

DEL

Kulturelt Initiativ åpnet sitt jubileumsår i verdens eneste sansekirke for komponisten og musikeren. Det er 250 år siden han ble født i Bonn i Tyskland. Lite visste vel Beethoven da om at hans livs kjærlighet skulle bli av interesse for flere kommende generasjoner. Det har sågar blitt laget film (1994 – Immortal Beloved) om kvinnene som kunne være Beethovens udødelige elskede. Den dag i dag er det ingen som kan si med sikkerhet hvem denne hemmelige elskede var.

Det å høre et konsertforedrag hvor Tor Espen Aspaas leser opp deler av brevet til Beethovens store kjærlighet, får alle hjerters dag, eller Valentines, til å blekne som et drasjert godteri.

Jaggu kunne ikke den geniale komponisten svinge om seg med store kjærlighetserklæringer også.

... Herre Gud – så nær, men akk så langt borte. Er ikke dette en ekte himmelsk bygning, vår kjærlighet – men like fast også som himmelens citadell ... selv i sengen går tankene mine til deg, min udødelige elskede ... din kjærlighet gjorde meg den lykkeligste og ulykkeligste på samme tid. Evig din. Evig min. Evig oss. (Fritt oversatt)

Likevel kom ikke kjærlighetserklæringene (fra år 1812) til Beethoven på mer enn en 8. plass da britene skulle stemme over tidenes beste kjærlighetsbrev – før en valentines for noen år tilbake. Slått av både Johnny Cash, Winston Churchill og Richard Burton, for å nevne noen.

Skal jeg velge ut noe fra brevet til Cash må dette være: «Du fascinerer og inspirerer meg ennå. Du påvirker meg og gjør meg til et bedre menneske. Du er den eneste jeg vil ha, grunn nummer én for min eksistens her på jorden. Jeg elsker deg så utrolig høyt». Dette skrev han til kona si da hun fylte 65 år.

Når jeg leser kjærlighetserklæringene mange overøser hverandre med på Facebook tenker jeg at vi har litt å gå på, alle som én.

– Jeg elsker deg. Du er min sol. Du er verdens beste kjæreste. Takk for at du holder ut med meg, står det stadig å lese når noen har vært sammen en stund.

Jeg lurer på hva Beethoven hadde skrevet dersom han og denne udødelige elskede hadde fått hverandre for over 200 år siden.

– Kjære elskede. Nå har du plapret og mast på meg ustanselig (godt jeg ikke kan høre alt du sier). Lite bryr jeg meg om det sure vinterværet og de ganske så udugelige tjenerne. Du var heller ikke særlig bedre i humøret i går. Jeg tar diligencen en tur inn til byen for å overvære et nytt teaterstykke «Wenn die Liebste zum Erwidern» av Goethe, (og for å drikke vin). Ikke vent oppe, jeg blir sen.

Din i morgen, om helsa holder. Ludwig.

PS. Forsyn deg nå endelig med en florin og kjøp deg noe fint.

Artikkeltags