Milliarder i helt urimelig retning

Lønnsomt: Det er greit å være to, også økonomisk. Nå blir det enda mer lønnsomt.Foto: Frank May / NTB scanpix

Lønnsomt: Det er greit å være to, også økonomisk. Nå blir det enda mer lønnsomt.Foto: Frank May / NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerIkke nok med at vi tilbringer det meste av tiden i ensomhet; vi skal flås også.

Kjøper du bil i Norge, må du betale for ytelse, utslipp og vekt.

Helt rimelig.

Er du student i Norge, koster det mindre å reise kollektivt.

Helt rimelig. Det samme gjelder for pensjonister – ganske rimelig, selv om mange pensjonister i dag ikke har det så aller verst, rent økonomisk, og i hvert fall sammenliknet med mange studenter. Arbeidsledige derimot, som gjerne har enda dårligere råd enn studenter, må betale full billett.

Helt urimelig.

Også på en rekke andre områder i livet er det ordninger som utjevner sosiale forskjeller.

Det er ikke bare rimelig, men helt selvfølgelig.

Nå vil et par partier på Stortinget, og i regjering, gjøre det mer gunstig for pensjo- nister som lever som par. Fram til nå har disse parene hatt en såkalt avkorting av pensjonen. Det betyr i praksis at de har fått utbetalt 85 prosent av det de ville fått samlet dersom de ikke var et par.

Det første er urimelig, det siste helt rimelig.

Avkorting av pensjon har den klare begrunnelsen at det er billigere å være to, enn å leve alene. Strømmen kan deles på to, de kommunale avgiftene, bilen, maten, bøkene, tv-lisensen og avisabonnementene kan deles på to. Det blir mindre matsvinn, i hvert fall større variasjon i kostholdet, når man er to.

Riktignok skal ikke avkortingen i pensjonen fjernes helt, men de fem prosentene mer regjeringen ønsker å gi samboende pensjonistpar innebærer en kostnad på 2,7 milliarder kroner for det norske samfunn. Vi snakker ikke om penger som i særlig grad bidrar til nye arbeidsplasser, som demper klimapresset, gir bedre helse – hadde det enda gjort det. Nei, her er det snakk om å ta fra de med minst og kommende generasjoner, og gi til dem som har mest, i hvert fall mer.

Helt urimelig og rimelig hårreisende.

Og nei, det er ikke misunnelse å påpeke det ulogiske, usosiale, og lite intelligente i regjeringens forslag, som onsdag ble presentert i statsbudsjettet. Mange enslige pensjonister klarer seg godt, men det gjør min santen mange av parene også. Og det er jo ikke slik at pengene tas direkte fra de enslige og overføres til parene. Poenget er at det fins drøssevis med gode formål pengene i stedet kunne vært brukt på.

Mer til nyskaping for et grønt skifte i næringslivet, mer til flyktninger og til enslige pensjonister med lav utbetaling, mer til dagpengemottakere, større subsidier til alle kollektivt reisende, fjerning av moms på elsykler, billigere barnehageplasser, og mer til studenter.

Helt rimelig.

Artikkeltags