Gå til sidens hovedinnhold

Kjære politikere, jeg vet dere kan bedre

Artikkelen er over 3 år gammel

Fikk du med deg alle de hundre politiske TV-debattene før valget? Tipper jeg vet svaret.  

Valget – og ikke minst valgkampen – er over. Og takk for det! Det skyldes ikke at jeg mangler interesse for politikk – tvert imot.  

Med NRKs daglige valgsendinger i spissen, har TV-ene i de tusen hjem nærmet seg overoppheting de siste ukene. Debatter på TV – hver dag – gjerne mellom ytterligheter som Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Senterpartiet (Sp), helst med et så uløselig tema som mulig: ulv for eksempel. Tonen skal visst være skarp og anklagende overfor motparten har det sett ut som.

I saker der partiene egentlig er enige om mye – alle vil ha et bra helsevesen – ja, så finner man et punkt innen helsepolitikken der de er uenige og lar dem hakke verbalt løs på hverandre. Og politikerne biter på. De benytter anledningen til å vise seg fram på skjermen. Enhver politisk rådgiver med lyst til å beholde jobben ber rikspolitikerne stille opp på alt som har med TV å gjøre. Det virker i hvert fall sånn. Og når politikerne står der og debatterer, kler de på seg en tone som hadde stått til stryk i en skoletime med skikk og bruk.

Etter debatten får vi dyptpløyende analyser og kommentarer. Hvorfor har egentlig ikke Venstres velgere lyst til å være i regjering med FrP; hvorfor syns gutta på gølvet ikke noe om at Jonas er rik? Time ut og time inn med selvfølgeligheter. Alt pakket inn i en stemning av steile fronter og uenigheter.

Er det de daglige debattene og tonen de der legger opp til som har gjort det? Politikerne har vært så opptatt av å se andres feil og mangler at de ikke har vært i stand til å snakke om sine egne hjertesaker og suksesser? Hvor er vi egentlig på vei, undrer jeg.

Sakene kommenteres, analyseres og debatteres i hjel. Vi sitter igjen med et skall av politikk uten innhold. Er det rart valgdeltakelsen faller? Og i et forsøk på å opprettholde interessen for politikk blant folket på gata, drukner man det politiske budskapet med enda flere politiske kommentatorer, valgforskere (hva gjør de når det ikke er valg forresten) og analyser.

Kjære politikere! Jeg vet dere kan bedre. Håper dere får muligheten til å vise det ved neste korsvei, også når rampelyset er som skarpest.

Les også: Jeg trodde meg som voksen, kunnskapsrik, bilkyndig, med kun fullbyrdelsen av det legemlige ugjort.

Kommentarer til denne saken