Fotball til folket!

IKON: Luzhniki stadion i Moskva, der både åpningskampen og finalen skal spilles.

IKON: Luzhniki stadion i Moskva, der både åpningskampen og finalen skal spilles. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Denne saken tar en uventet vending. For OL og VM har noe til felles. Bare ikke minn arrangørene på det. 

DEL

SkråblikkDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Nå er det VM. Og når jeg sier «VM» og ikke noe mer, skjønner alle hvilken idrett vi snakker om. Ja, det er den runde kula det meste skal dreie seg om de neste ukene.

VM i fotball. Gøy på TV. Fotballen er rund, heldigvis. Alt kan skje. Og det vil det. Det er bare å benke seg til i godstolen de neste ukene. 

Hvilken outsider kommer til å overraske og sjarmere oss denne gangen?

Er du gammel nok, husker du kanskje åpningskampen fra Italia-VM i 1990. Regjerende mester Argentina ble slått 0–1 av Kamerun. Hvem ville trodd det!? Og hvem husker ikke Tysklands totale ydmykelse av Brasil da de slo vertsnasjonen hele 1–7 (!) i semifinalen for fire år siden. Det største brasilianske traumet siden 1950, da lillebror Uruguay slo dem i finalen på hjemmebane.  

Hvem blir toppscorer? Og selvfølgelig, hvem vinner?

I hvert fall ikke Spania, det sørget de selv for, ved å sparke treneren to dager før åpningskampen. De er i beste fall en outsider. Og siden jeg først er innom overraskelser og Spania. Spania var jo involvert i en virkelig kalddusj av en overraskelse i forrige VM, da de tapte 1–5 for Nederland i sin første kamp. De kom seg aldri til hektene igjen etter det.

Det er lett å tippe Brasil eller Tyskland som verdensmestere i år. Men det tar jeg ikke sjansen på. Jeg overlater det til ekspertene. Jeg er mest fotballfan når det er VM. Ellers får fotball på skjermen stort sett holde på uten at jeg er så veldig interessert.

Vi er mange som liker å se verdens beste fotballag møtes til dyst i VM. Det vet også arrangøren så altfor godt. Det er jo nettopp derfor VM nå avholdes i Russland. Og i Qatar neste gang. Ikke akkurat to land jeg forbinder med fotball i verdensklasse.

Er det ikke snodig hvordan de to landene har fått VM?

Og Putin soler seg i glansen. Det samme gjorde Hitler i Berlin-OL i 1936. For mens det som skjer på fotballbanen er topp underholdning, er det synd at idretten brukes politisk av et land der både homofile, kvinner og minoriteter forfølges. Nei, jeg snakker ikke da om Nazi-Tyskland, men om Russland.

La meg ta et eksempel: Hvert år dør 10.000 kvinner etter å ha vært utsatt for vold fra ektefellene sine. Lovene som gjorde slike handlinger straffbare, ble opphevet (!) i fjor vår. Og hver dag anslås det at 36.000 kvinner blir mishandlet i Russland, uten at det lenger blir straffeforfulgt.

Hadde det ikke vært for at VM-ballen nå er sparket i gang hos vår store nabo i øst, hadde ikke Sandefjords Blad, eller alle andre norske medier, rettet sitt kritiske blikk mot landet. Derfor er det kanskje bra at VM er der likevel.

Neste gang ønsker jeg meg VM, og OL, i et land der pengene ikke bare pøses ut på flotte stadionanlegg i stedet for å bedre levekårene til folk flest.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.