Karius og Baktus 1 – Staten 0

Artikkelen er over 2 år gammel

Verdens rikeste land har et stort hull i tilbudet sitt.

DEL

 «Det gjør så vondt i tennene mine», sa Jens i historien om Karius og Baktus. Da kom han seg endelig til tannlegen, noe han skulle gjort lenge før de to tanntrollene anla en helt rekkehus med boliger inni munnen hans.

Det historien ikke sier noe om er at foreldrene til Jens kanskje hadde vegret seg litt. De måtte spare opp penger før de kunne få gutten til tannlegen.

Fortellingen om Jens ble skrevet i 1949, lenge før man hadde bygd ut dagens velferdssamfunn. Nå til dags har vi heldigvis gratis tannlegetjenester til barna våre. Vi har fastlegeordninger, barnetrygd, sykelønnsordninger, turer på grønn resept og en rekke andre gode tilbud man bare kan drømme om i mange andre land.

Men det finnes fortsatt et stort, merkelig hull og skygger for velferdsstatens «vugge til grav»-praksis. Hullet i statens finslipte maskineri gjør det dyrt å ta seg til tannlegen. Det vet alle som har hatt hull i ei tann, for ikke å snakke om de som må skifte ut plomber. En hel månedslønn må du fort ut med.

LES OGSÅ: Historisk lykketreff 

Hele livet vårt er vi tatt vare på i velferdsstatens lune favn. Men tenne våre, nei de henger visst ikke fast til resten av kroppen. De må leve sitt eget liv. Og det er ofte det de gjør hos folk som har mer enn nok med å få endene til å møtes. Dermed får tennene klare seg uten profesjonelt tilsyn en stund til. Dyrt for den som eier de vonde tennene og dyrt for samfunnet, for til slutt må noen forbarme seg over dem og gjøre en jobb.

Og tannlegene gjør en kjempegod jobb, ikke noe galt med det. Det er politikere og regjeringer man må skylde på når man ser hvor dyrt tannlegebesøket ble. For mens du betaler en drøy hundrelapp for en tur til fastlegen, må du ut med minst fem ganger så mye til tannlegen.

Mens vi følges opp ved det minste hikk eller en liten føflekk, bryr ikke helsevesenet seg om at du har tenner som brunes, slites og spises opp fra innsiden. Dette må du ordne opp i – betale – selv. Den fattige trøsten er at du ikke er alene. I sin levekårsundersøkelse fra 2008 anslo Statistisk sentralbyrå at 140.000 nordmenn ikke har råd til å gå til tannlegen. Drøye 1.500 av dem bor i Sandefjord, hvis vi antar at problemet er jevnt fordelt i landet.

Puss, puss, så får du en suss!

LES OGSÅ: Thale og Janne plikter å melde ifra hvis de mistenker omsorgssvikt: – Samarbeidet med barnevernet er viktig (+)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.