Gå til sidens hovedinnhold

Frykter foreldrefyll på 17. mai: – Fallhøyden er stor

Artikkelen er over 1 år gammel

Med fridag og helg rett etter nasjonaldagen, kan mange barn og unge gå en trist 17. mai i møte om de har foreldre som ønsker å ta seg «en fest på festdagen».

For abonnenter

– Barn og unge skal slippe å oppleve foreldrene sine på en utrygg måte, sier Thomas Gangsø Bolstad, leder av barnevernvakta i Vestfold, til Sandefjords Blad.

Feiring av nasjonaldagen kan for mange voksne, deriblant foreldre til mindreårige, innebære høyt inntak av bobler og annen alkohol.

– Det er betenkelig at barnas store festdag er den dagen i året det er sosialt akseptert å drikke alkohol til frokost, uttaler Randi Hagen Eriksrud i alkovettorganisasjonen Av-og-til ifølge en pressemelding.

– Rollemodeller

Ifølge en undersøkelse Respons Analyse nylig har gjennomført for Av-og-til, svarer én av fire «ja» på spørsmål om de synes det drikkes for mye på 17. mai når barn er til stede.

Én av tre svarer «nei», mens 44 prosent oppgir at de ikke vet eller ikke har noen formening.

Et glass champagne eller to på tom mage kan lett gjøre deg mer beruset enn du hadde planlagt.

Randi Hagen Eriksrud, Av-og-til

 

– Det er nærliggende å tro at det kan være lettere for noen voksne, og blant dem noen foreldre, å ta festen litt lenger når 17. mai faller på en fredag, sier Solveig Rauan Holten til Sandefjords Blad.

Hun er regionkonsulent i region Sør-Norge av IOGT, som er en rusforebyggende organisasjon.

– Vårt ønske for nasjonaldagen er at voksne er bevisst sitt ansvar som trygge voksne og gode rollemodeller, og bidrar til at dagen blir hyggelig for både store og små, sier Holten.

– Fallhøyden er stor

Hun håper voksne lar barns trivsel komme foran voksnes egne ønsker.

– Mange barns forventninger til 17. mai er skyhøye, og dermed er det viktig å huske på at fallhøyden også er stor, sier Holten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Ikke la et glass eller to for mye få komme i veien for at barna forventer like mye av nasjonaldagen også neste år, er hennes oppfordring.

Barnevernvakta i Vestfold dekker kommunene i fylket og har beredskap på kvelder, helger og helligdager når den lokale, kommunale barnevernstjenesten er stengt.

– Det er lov å kose seg i Norge, men samtidig må man se til barna har det godt nok. Det vil si at man er edruelig nok til å følge opp barna dersom det skulle skje noe, sier Bolstad.

Vis alkovett

Randi Hagen Eriksrud i Av-og-til er bekymret for at mange barn kan oppleve ubehag som følge av voksnes alkoholbruk, og håper voksne utviser alkovett:

PLANLEGG: Bestem drikkemengden på forhånd – man skyver fort på grensene når man «allerede er i gang».

MYE VANN: Drikk godt med vann, og drikk minimalt med alkohol rundt barn.

BEVISSTHET: Vit dette: Når du blir mer høyrøstet, ler høyere, føler deg gladere – vanlige effekter av alkohol – synes mange barn dette er ekkelt, ubehagelig eller utrygt. Barn liker best foreldre som er som de pleier.

– Et glass champagne eller to på tom mage kan lett gjøre deg mer beruset enn du hadde planlagt, uttaler Eriksrud.

– Et felles voksenansvar

Barnevernvakta i Vestfold har til enhver operativ tid ansatte som kan rykke ut. Men Vestfold er stort.

– Vi gjør dette arbeidet i samarbeid med politiet. Hjelpen er der og vi er tilgjengelige, men vi må prioritere akutte situasjoner, sier Thomas Gangsø Bolstad.

Han ber derfor alle voksne ta ansvar for ikke bare egne, men også andres barn.

– Jeg håper publikum tar kontakt dersom de ser barn de er bekymret for eller som ikke har det bra. Dette er et felles voksenansvar, sier han.

■ Barnevernvakta: 33 31 02 03

■ Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111

– 17. mai er for barna. Jeg håper de fleste har en edruelig tilgang på festdagen, sier Bolstad.

Kommentarer til denne saken